Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και Διατροφή: Ποια η σχέση τους;

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και Διατροφή: Ποια η σχέση τους;

Πολλές γυναίκες, από νεαρή ακόμη ηλικία, παρουσιάζουν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Η εμφάνιση πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα συχνό φαινόμενο που αφορά σημαντική μερίδα των γυναικών και κυρίως όσων βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Το Σύνδρομο αυτό ταλαιπωρεί αρκετές Ελληνίδες, αλλά όχι μόνο αφού πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και Διατροφή

Η αύξηση του βάρους αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Συνδρόμου (ΣΠΩ). Ξεκινάει σταδιακά και πολλές φορές συνεχίζεται ραγδαία, παρά την απουσία αλλαγών στη διατροφή ή στον τομέα της άθλησης.

Το επιπλέον βάρος εντοπίζεται κυρίως στην κοιλιακή περιοχή και μπορεί να εμφανιστεί παρά τη φαρμακευτική αντιμετώπιση του Συνδρόμου. Η παρουσία αυξημένης ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία) καθιστά ευκολότερη την αποθήκευση του λίπους, ενώ δυσκολεύει την καύση του (λιπόλυση). Πως μπορεί να βοηθήσει η ισορροπημένη διατροφή σε αυτό;

Ο Σύμβουλος Διατροφής Θαλής Παναγιώτου τονίζει πόσο σημαντική είναι η βοήθεια, που μπορεί να μας προσφέρει ένας Ειδικός σε αυτή την περίπτωση και συμβουλεύει…

  • Να περιορίσουμε την ολική κατανάλωση υδατανθράκων μέσα στην ημέρα αλλά και στα επιμέρους γεύματα.
  • Να προτιμούμε τους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες.
  • Να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, καθώς και τα προϊόντα στα οποία προστίθεται. Έτσι καλούμαστε να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και τροφών, που αγοράζουμε.
  • Να περιορίζουμε τα ζωϊκά λιπαρά αποφεύγοντας το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το λίπος και την πέτσα στα κρεατικά αλλά και τα προϊόντα στα οποία αυτά περιέχονται.
  • Να περιορίσουμε την κατανάλωση τηγανητών και μεγάλης ποσότητας φυτικών λιπαρών.
  • Να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας σε φρούτα και λαχανικά.
  • Να αυξήσουμε την κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων σε 1- 2 φορές την εβδομάδα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι περιορίζουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ινσουλινοαντίσταση.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Η βελτίωση της απορρόφησης του σακχάρου από το αίμα βελτιώνει την υπερινσουλιναιμία και τους παράγοντες που εμποδίζουν την αύξηση του βάρους. Η μείωση του βάρους γίνεται με μεγαλύτερη δυσκολία και συχνά δεν αγγίζει το επιθυμητό βάρος.

Επιπλέον tips προς καθημερινή εφαρμογή

Σας προτείνουμε να συνδυάσετε τα παραπάνω διατροφικά tips με μερικές μικρές και πρακτικά εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Έτσι θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το ΣΠΩ, κααστέλλοντας τα συμπτώματά του, αλλά και θα βελτιώσετε σε πολλά επίπεδα τη ζωή σας ενισχύοντας την καλή υγεία.

  • Ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας γύρω στα 45- 60 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, για πέντε ημέρες την εβδομάδα.
  • Ξεκινήστε με λιγότερη ένταση και σταδιακά βάλτε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά σας (για αρχή προσθέτουμε 10- 15 λεπτά επιπλέον κίνησης).
  • Εάν δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο για τα παραπάνω, επιλέξτε να ασκηθείτε λιγότερες ημέρες αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας- ειδικά στην αρχή- τις υπερβολές. Ο σκοπός είναι η αλλαγή συνηθειών και η βελτίωση της καθημερινότητας, όχι η εξάντληση του οργανισμού.
  • Τέλος τονίζουμε ξανά πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθεί την περίπτωσή σας ένας εξειδικευμένος ιατρός.

Ο Θαλής Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Το 2004 έκανε την πρακτική του εξάσκηση στον τομέα της Κλινικής Διατροφής στο «Ιασώ General». Από το 2001 εργάστηκε στα μεγαλύτερα Ηealth Fitness Clubs ως Σύμβουλος Διατροφής και Personal Trainer. Έχει διατελέσει Υπεύθυνος του Τμήματος Διατροφής του πολυιατρικού κέντρου Α.Β.Η Medical Group στη Γλυφάδα.
Σήμερα είναι Υπεύθυνος στο Τμήμα Διατροφής της ORTHOBIOTIKI στο Μαρούσι, παρέχοντας συμβουλές διατροφής σε ένα πρότυπο πολυιατρείο πρόληψης και αντιγήρανσης. Παράλληλα διατηρεί το δικό του ιδιωτικό, διαιτολογικό γραφείο στα Νότια Προάστια.
Ο Θαλής Παναγιώτου έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε συνέδρια στον τομέα της Διατροφής και του Fitness, υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας στη μελέτη «Συσχετισμός Διατροφής με Kαρδιοαγγειακά νοσήματα» και συνεχίζει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του παρακολουθώντας σεμινάρια Διατροφής και Φυσικής Αγωγής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
O Θαλής Παναγιώτου αρθρογραφεί σε επιστημονικά και μη έντυπα, με σκοπό την παροχή συμβουλών διατροφής και την ανάδειξη μέσα από τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής και συστηματικής άσκησης. Άρθρα του μπορείτε να διαβάσετε στο περιοδικό Bike & Sports, στο portal υγείας health4you.gr, στο website sokolatomania.gr καθώς και σε άλλα γνωστά έντυπα στον κλάδο της υγείας και στις προσωπικές του ιστοσελίδες thalispanagiotou.gr καιmypersonaltrainer.gr.

Scroll to Top