Ψηλάφηση Μαστού

Τα 5 Βασικά βήματα αυτοεξέτασης του μαστού - Γυναικολόγος Θ. Κατερινάκης

Τα 5 Βασικά βήματα αυτοεξέτασης του μαστού

Η ψηλάφηση μαστού αποτελεί το σημαντικό βήμα για τη πρόληψη έναντι του καρκίνου του μαστού. Πρέπει να γίνεται συχνά ώστε η γυναίκα να γνωρίζει την σύσταση του μαστού της. 

Βήμα 1:

Ξεκινήστε παρατηρώντας τους μαστούς σας στο καθρέπτη με τους ώμους σας ίσιους και τα χέρια σας στους γοφούς.

Τι πρέπει να προσέξετε:

  • Οι μαστοί σας πρέπει να έχουν το σύνηθες μέγεθος, σχήμα και χρώμα.
  • Οι μαστοί σας πρέπει να είναι ομοιόμορφα σχηματισμένοι χωρίς εμφανή παραμόρφωση ή διόγκωση.

Αν δείτε κάποιες από τις ακόλουθες αλλαγές, ενημερώστε το γυναικολόγο σας:

  • Εξόγκωμα στην περιοχή
  • Εισολκή (τράβηγμα του δέρματος προς τα μέσα).
  • Ερυθρότητα στη περιοχή του δέρματος ή της θηλής.
  • Οίδημα

Τα 5 βασικά βήματα αυτοεξέτασης του μαστού

Βήμα 2:

Τώρα σηκώστε τα χέρια και κοιτάξτε για τις ίδιες αλλαγές.

Τα 5 βασικά βήματα αυτοεξέτασης του μαστού

Βήμα 3:

Ενώ είστε στον καθρέπτη, παρατηρήστε για τυχόν έκκριση υγρού από τις θηλές σας (Αυτό μπορεί να είναι καθαρό ή με αίμα ή κάθε άλλου είδους υγρό).

Βήμα 4:

Ακολούθως νιώστε το στήθος σας ενώ είστε ξαπλωμένη χρησιμοποιώντας το δεξί χέρι για το αριστερό μαστό και το αριστερό χέρι για τον δεξί μαστό. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας τις άκρες των τριών μεσαίων δακτύλων σας ενωμένες και ίσια. Δεν χρειάζεται πίεση αλλά ένα απλό ελαφρύ άγγιγμα. Η κίνηση γίνεται κυκλικά κατά τους δείκτες του ρολογιού, κάθε φορά στο ένα τέταρτο του μαστού.

Αυτοεξέταση μαστού

Σαρώστε ολόκληρη την επιφάνεια του μαστού από άκρη σε άκρη ξεκινώντας από την κλείδα μέχρι την αρχή της κοιλιάς και από την μασχάλη μέχρι το στέρνο.

Καταστρώστε ένα πλάνο ώστε να σιγουρέψετε ότι σαρώσατε όλη την επιφάνεια του μαστού. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τις θηλές, κινούμενη κυκλικά έως ότου φτάσετε στην περιφέρεια του. Επίσης μπορείτε να κινείτε τα δάκτυλα σας πάνω κάτω .Αυτό δείχνει να δουλεύει σε μία μεγάλη μερίδα γυναικών. Σιγουρευτείτε ότι ψηλαφήσατε όλους τους ιστούς του στήθους ασκώντας ήπια έως μέτρια πίεση. Γενικά η πίεση που ασκούμε είναι: ήπια προς μέτρια στο δέρμα και σε πιο εν τω βάθη ψηλάφηση αντίστοιχα.

Βήμα 5:

Τέλος νιώστε το στήθος σας ενώ είσαστε στο ντους. Λόγω του νερού τα δάκτυλα γλιστράνε εύκολα πάνω στο δέρμα και έτσι πολλές γυναίκες το βρίσκουν ευκολότερο. Εξετάστε τους μαστούς σας λοιπόν ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα.

Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη μορφή του μαστού ή της θηλής θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Από την ηλικία των 40 ετών πρέπει να ξεκινάτε να κάνετε μαστογραφία κάθε χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις με κληρονομικότητα ξεκινούν και νωρίτερα.

Τα 5 βασικά βήματα αυτοεξέτασης του μαστού

Ψηλάφηση Μαστού: Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι

Μία φορά το μήνα, αμέσως μετά την περίοδο κάνουμε ψηλάφηση μαστού. Ιδανικές μέρες είναι από την 8η-10η μέρα του κύκλου γιατί τότε είναι κατά κανόνα οι μαστοί πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι. Οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση εξετάζουν το στήθος τους την πρώτη μέρα κάθε μήνα.

Scroll to Top