Παρακολούθηση Φυσιολογικής Κύησης

Παρακολούθηση Φυσιολογικής Κύησης

Εγκυμοσύνη 1ο τρίμηνο

Η εγκυμοσύνη είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Μερικές γυναίκες λάμπουν από καλή υγεία και ζωτικότητά κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες μπορεί να αισθάνονται πολύ άσχημα. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι αλλαγές που μπορεί να σας συμβούν, τι σημαίνουν και ποια σημάδια πρέπει να σας κάνουν να ανησυχήσετε.

Αιμορραγία: Περίπου το 25 % των εγκύων γυναικών βιώνουν ελαφρά αιμορραγία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τους. Νωρίς στην εγκυμοσύνη, λίγες κηλίδες μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το γονιμοποιημένο έμβρυο, έχει εμφυτευτεί στη μήτρα. Ωστόσο , αν έχετε σημαντική αιμορραγία, κράμπες, ή οξύ πόνο στην κοιλιά σας , καλέστε τον γιατρό σας. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια της αποβολής ή έκτοπης κύησης (εγκυμοσύνη κατά την οποία το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα).

Ευαισθησία στο στήθος: Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Προκαλείται από ορμονικές αλλαγές, οι οποίες προετοιμάζουν τους γαλακτοφόρους πόρους σας.

Δυσκοιλιότητα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρατηρείται δυσκοιλιότητα λόγω των υψηλότερων επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνης. Αν προσθέσετε σε αυτό το γεγονός ότι λαμβάνεται και σίδηρο ως απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής κατά την εγκυμοσύνη τότε το αποτέλεσμα είναι η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και ο τυμπανισμός που μπορεί να κρατήσουν σε ολόκληρη την εγκυμοσύνη σας. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε; Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών και πίνετε επιπλέον υγρά. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν η δυσκοιλιότητα σας ενοχλεί σε τέτοιο βαθμό που να ανησυχείτε, συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το αν πρέπει να λάβετε κάποιο ήπιο ηπακτικό.

Λευκόρροια: Είναι φυσιολογικό να δείτε λεπτόρευστο, γαλακτώδες λευκό υγρό κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Μπορείτε να φοράτε σερβιέτα , αν αυτό σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα, αλλά μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν, επειδή μπορεί να εισάγετε μικρόβια μέσα στον κόλπο. Εάν οι εκκρίσεις αυτές έχουν δυσάρεστη οσμή, έχουν κίτρινο ή πράσινο χρώμα  τότε επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Κόπωση: Το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, γεγονός που μπορεί να σας κουράζει πιο εύκολα απ ‘ότι συνήθως. Αν νιώθετε κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας η καλύτερη λύση είναι να κοιμηθείτε για λίγο. Επίσης βεβαιωθείτε ότι παίρνετε την ενδεδειγμένη δόση σιδήρου σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μικρότερη δόση σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία κι ακόμη περισσότερη κούραση.

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα του πρώτου τριμήνου

1η και 2η Εβδομάδα

Σχετικά με το έμβρυο: Το μωρό σας φαίνεται σαν μια μικρή κουκίδα. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε ακριβώς συνέβη σύλληψη, έτσι ώστε να υπολογίσουμε την ακριβή ημερομηνία από την αρχή του τελευταίου κύκλου σας.

Μέλλουσα μαμά: Κατά την έναρξη της περιόδου, περίπου 20 αυγά που ονομάζονται ωάρια καταλαμβάνουν τους γεμάτους με υγρό σάκους που τους ονομάζουμε ωοθηλάκια. Αν η περίοδός σας είναι κάθε 28 ημέρες, περίπου 14 ημέρες μετά την έναρξή της έχετε ωορρηξία. Ένα από αυτά τα θυλάκια απελευθερώνει ένα ωάριο το οποίο ταξιδεύει κάτω στη σάλπιγγα σας, όπου περιμένει γονιμοποίηση.

Είναι ακριβώς αυτές οι ημέρες – 14 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου και μία ημέρα μετά – κατά τις οποίες είστε γόνιμη. Αν θέλετε να μείνετε έγκυος , αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δοκιμάσετε. Όταν αυτό επιτευχθεί, μόλις δηλαδή γονιμοποιηθεί το ωάριο, τότε αυτό, κινείται εντός της μήτρας. Μην απογοητευτείτε αν δεν μείνετε έγκυος την πρώτη φορά. Κάθε μήνα , οι γυναίκες έχουν 25% πιθανότητες να μείνουν έγκυοι, οπότε ίσως χρειαστεί να προσπαθήσετε περισσότερο από μία φορά.

Συμβουλή της 1ης & 2ης εβδομάδας: Αρχίστε να παίρνετε, 0,4 χιλιοστόγραμμα, ή 400 μικρογραμμάρια , φυλλικού οξέος ημερησίως. Η λήψη φυλλικού οξέος λίγους μήνες πριν από τη σύλληψη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει δραματικά τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως τη δισχιδή ράχη.

3η Εβδομάδα

Έμβρυο: Συγχαρητήρια! Εάν το ωάριό σας και το σπέρματοζωάριο του συντρόφου σας μπορέσει να συνδεθεί με επιτυχία, τότε το έμβρυο σας υπάρχει κι έχει το μέγεθος του κεφαλιού μιας καρφίτσας. Δεν μοιάζει με έμβρυο ή με μωρό. Είναι απλά μια ομάδα από περίπου 100 κύτταρα που πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων θα γίνει ο πλακούντας και το η εσωτερικό στρώμα θα γίνει το έμβρυο.

Μέλλουσα μαμά: Δεν θα παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο σώμα σας σε αυτό το σημείο. Θυμηθείτε, δεν έχετε καν καθυστέρηση ακόμα.

4η Εβδομάδα

Έμβρυο: Τώρα που το ωάριό σας έχει γονιμοποιηθεί, προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας σας. Αυτό ονομάζεται εμφύτευση.

Συμβουλή της 4ης Εβδομάδας: Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, και ισορροπημένα, να πίνετε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Όσο κι αν λιγουρεύεστε διάφορα εδέσματα, θυμηθείτε ότι χρειάζεστε μόνο 300 θερμίδες παραπάνω ανά ημέρα, όταν είστε έγκυος.

5η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας εξακολουθεί να είναι μικροσκοπικό, αλλά η καρδιά, ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, οι μυς και τα οστά του, αρχίζουν να αναπτύσσονται. Επίσης σχηματίζονται:

  • ο πλακούντας, από τον οποίο τρέφεται το μωρό σας
  • ο αμνιακός σάκος, που θα προσφέρει ένα ζεστό κι ασφαλές περιβάλλον στο οποίο το μωρό σας θα περάσει τους επόμενου μήνες μέχρι τη γέννηση
  • ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τον πλακούντα με το έμβρυο

Μέλλουσα μαμά: Μπορεί να υποψιάζεστε από τώρα ότι είστε έγκυος. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κάποια πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης:

  • Ναυτίες (πρόκειται για την πρωινή αδιαθεσία, αν και μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας)
  • Μούδιασμα ή πόνος στο στήθος σας. Επίσης μπορεί να δείτε τις θηλές σας να σκουραίνουν
  • Συχνουρία
  • Αίσθημα κόπωσης (περισσότερο απ΄ότι συνήθως)
  • Σιελόρροια

6η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας έχει σχήμα γυρίνου και το μέγεθος ενός μέτριου φασολιού. Τα μάτια του και τα άκρα του τώρα αρχίζουν να σχηματίζονται. Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να ακούσει τους κτύπους της καρδιάς του. Η περίοδος μεταξύ της 17ης και της 56ης ημέρας, είναι καθοριστική για την παιρεταίρω ανάπτυξή του βρέφους καθώς τότε το έμβρυο είναι πιο επιρρεπές σε κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη φυσιολογική του ανάπτυξη.

Μέλλουσα μαμά: Μπορεί να έχετε αρχίσει να παίρνετε λίγα κιλά τώρα. Ή αν έχετε πρωινή ναυτία μπορεί να έχετε χάσει βάρος – αυτό είναι επίσης φυσιολογικό. Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε κάποιες αλλαγές στο σώμα σας: τα ρούχα να είναι λίγο πιο σφιχτά γύρω από τη μέση σας, πιο “γεμάτα” πόδια και στήθος.

Συμβουλή της 6ης Εβδομάδας: Αποκτήστε καλές προγεννητικές συνήθειες κάθε μέρα, όπως το να τρώτε υγιεινά και να λαμβάνετε τις βιταμίνες σας. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη κόψτε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

7η Εβδομάδα

Έμβρυo: Το μωρό σας μεγαλώνει. Αρχίζουν να φαίνονται τα σημεία όπου θα αναπτυχθούν τα δάκτυλα στα χέρια και τα πόδια. Πολλά σημεία του σώματος όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα έντερα, o εγκέφαλος, o νωτιαίος μυελός, τα ρουθούνια, το στόμα και τα μάτια, συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Μέλλουσα μαμά: Ακόμα δεν σας φαίνεται η εγκυμοσύνη αλλά εσείς καταλαβαίνετε τις αλλαγές στο σώμα σας. Μπορεί να έχετε ακόμα την πρωινή αδιαθεσία , και να έχετε τσούξιμο κι ευαισθησία στο στήθος σας.

Συμβουλή της 7ης Εβδομάδας: Ποτέ μην αφήνετε το στομάχι σας εντελώς άδειο. Αυτό θα σας βοηθήσει ώστε να μην νιώθετε ζαλάδα. Επιλέξτε υγιεινά σνακ και προτιμήστετα πολλά μικρά γεύματα αντί για τρία μεγάλα.

8η Εβδομάδα

Έμβρυο: Οι πτυχές των βλεφάρων και των αυτιών σχηματίζονται. Τα δακτυλάκια των χεριών και των ποδιών είναι τώρα λίγο μεγαλύτερα.

Μέλλουσα μαμά: Ο όγκος του αίματος αυξάνεται και η καρδιά σας αντλεί 50% περισσότερο αίμα ανά λεπτό για το μωρό σας. Συνηθισμένα συμπτώματα γι΄ αυτή την εβδομάδα είναι η κατήφεια και η αναγούλα από ορισμένες μυρωδιές.

Συμβουλή της 8ης Εβδομάδας: Μην πιέζεστε, μην αγχώνεστε. Φορέστε άνετο στηθόδεσμο με καλή υποστήριξη για να προλάβετε τη σταδιακή χαλάρωση του στήθους. Αρχίστε κάποιες ειδικές ασκήσεις για το στήθος.

9η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας είναι περίπου στο μέγεθος ενός φιστικιού. Το κεφάλι είναι πιο όρθιο και ο λαιμός είναι πιο ανεπτυγμένος. Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος, μπορείτε να δείτε πώς το μωρό σας κινείται, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το νιώσετε ακόμα.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας συνεχίζει να μεγαλώνει και μπορείτε να παρατηρήσετε τη μέση σας να παχαίνει. Ακόμη δεν είναι ορατή η εγκυμοσύνη σας στους άλλους. Και το βάρος σας δεν παρουσιάζει ακόμη ιδιαίτερη μεταβολή ιδιαίτερα αν παρουσιάζετε συμπτώματα όπως απέχθεια για το φαγητό, καούρα δυσπεψία, ναυτία ή φούσκωμα.

Συμβουλή της 9ης Εβδομάδας: τρώτε άφθονα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως γιαούρτι, γάλα, τυριά, σαρδέλες, και μπρόκολο . Το μωρό σας, αλλά κι εσείς το χρειάζεστε κι αυτό πρέπει να κάνετε.

10η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας είναι ακόμα μικρό, αλλά τώρα μοιάζει με μωρό. Τα χέρια και τα τα πόδια είναι μακρύτερα και μπορεί να τα λυγίσει στους αγκώνες και τα γόνατα.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας τώρα έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ. Ακόμη δεν δείχνετε έγκυος αλλά σίγουρα νιώθετε καλύτερα φορώντας πιο άνετα ρούχα. Μπορεί να συνεχίζετε να αισθάνεστε κουρασμένη και κυκλοθυμική, αλλά αυτά τα συμπτώματα θα διαρκέσουν για λίγο ακόμη.

Συμβουλή της 10ης Εβδομάδας: Συζητήστε με κάποιον διατροφολόγο για την διατροφική σας πορεία μέχρι τη γέννα, ώστε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να φορτώνεστε με πολλά παραπανίσια κιλά από τροφές που δεν σας προσφέρουν τίποτα.

11η Εβδομάδα

Έμβρυο: Είναι μια άλλη σημαντική εβδομάδα της ανάπτυξης. O γιατρός σας μπορεί να ακούσει καθαρά και δυνατά την καρδιά του εμβρύου. Τα γεννητικά όργανα του μωρού σας είναι σε ανάπτυξη , ωστόσο το φύλλο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη.

Μέλλουσα μαμά: Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης εκδηλώνουν την καλή και την κακή τους πλευρά. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας και τα νύχια των χεριών και των ποδιών σας, μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Αλλά μπορεί επίσης να παρατηρήσετε λιπαρότητα στο δέρμα και ακμή.

Συμβουλή της 11ης Εβδομάδας: Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο. Δείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά σε αυτούς τους εννέα μήνες, κυρίως για την ουλίτιδα η οποία εκδηλώνεται συχνά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Βουρτσίστε τα δόντια σας καθημερινά, και φροντίστε να λαμβάνετε όπως πρέπει το συμπλήρωμα ασβεστίου για να κρατήσει τα δόντια σας γερά. Τα ούλα σας μπορεί να αιμορραγούν περισσότερο λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης και την αύξηση του όγκου του αίματος.

12η Εβδομάδα

Έμβρυο: Όλα τα μέρη του μωρού σας αναπτύσσονται. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, η πιθανότητα αποβολής μειώνεται σημαντικά.

Μέλλουσα μαμά: Θα αισθάνεστε πιο ενεργητική για τις επόμενες εβδομάδες. Η τυπική αύξηση του σωματικού βάρους από τώρα είναι 1,5 – 5 κιλά.

Συμβουλή της 12ης Εβδομάδας: Ίσως αρχίζουν να σχηματίζονται ραγάδες στο στήθος, την κοιλιά, τους γοφούς, τους γλουτούς τώρα ή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φροντίστε να ενυδατώνετε το δέρμα σας με ειδικά λάδια και κρέμες για την ελαχιστοποίησή τους. Το αν θα σβήσουν μετά τον τοκετό εξαρτάται από την φυσική ελαστικότητα του δέρματός σας.

Συνοπτικά: Μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα , το μωρό σας είναι πλήρως διαμορφωμένο, με τους βραχίονες, τα χέρια, τα δάχτυλα, τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών. Τα χέρια μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν. Τα νύχια στα χέρια και τα πόδια αρχίζουν να αναπτύσσονται και τα εξωτερικά αυτιά διαμορφώνονται. Τα αναπαραγωγικά όργανα του μωρού σας επίσης αναπτύσσονται αλλά το φύλο του μωρού είναι δύσκολο να διακρίθεί στον υπέρηχο.

Εξετάσεις 1ου τριμήνου

Υπερηχογράφημα: Το πρώτο υπερηχογράφημά σας θα γίνει κατά την 6η – 7η εβδομάδα. Εκεί θα φανεί το σημείο εμφύτευσης, (εντός ή εκτός μήτρας) και πιθανόν να ακούσετε για πρώτη φορά την καρδούλα του να χτυπάει.

Εξετάσεις αίματος, ούρων: Στο πρώτο τρίμηνο θα κληθείτε να κάνετε ένα πλήρες τσεκ-απ όπως : Γενική αίματος, Γενική ούρων ,σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, SGOT-SGPT, ψευδοχοληνεστεράση, HBSag, HCV, ηλεκτροφόρηση Hb,HIVI κ HIVII,TSH, Anti-TPO,Anti-TG. Τοξόπλασμα, ερυθρά, ομάδα αίματος, Rhesus, CMV.

Αυχενική διαφάνεια: Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες εξετάσεις που γίνεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Ελέγχει την παρουσία (συγκέντρωση) υποδόριου υγρού πίσω από τον αυχένα του εμβρύου. Η ποσότητα του υγρού που υπάρχει σε αυτό το σημείο ποικίλει μεταξύ των εμβρύων και η αυξημένη ποσότητά του σε συνδυασμό με κάποια άλλα υπερηχογραφικά ευρήματα αποτελεί σημαντικό δείκτη για αύξηση της πιθανότητας το έμβρυο να παρουσιάζει κάποια χρωμοσωμική ή άλλη ανωμαλία όπως σύνδρομο Down, τρισωμία 18, τρισωμία 13, κ.α. Η εξέταση ολοκληρώνεται με τον αιματολογικό έλεγχο του Α-test ή PAPP-Atest

Εγκυμοσύνη 2ο τρίμηνο

Καθώς μπαίνετε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, αφήνετε σιγά σιγά πίσω σας την πρωινή αδιαθεσία και την κόπωση που σας έκαναν να υποφέρετε τους προηγούμενους μήνες κι αρχίζετε να ξαναβρίσκετε τον παλιό σας εαυτό, καθώς η χαμένη σας ενέργεια επιστρέφει και νιώθετε και πάλι καλά.

Το δεύτερο τρίμηνο είναι, για πολλές γυναίκες, το ευκολότερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το μωρό σας αναπτύσσεται γρήγορα. Μεταξύ της 18ης και της 22ης σου εβδομάδα της εγκυμοσύνης θα έχετε έναν υπέρηχο έτσι ο γιατρός σας μπορεί να δει πώς το μωρό σας εξελίσσεται. Μπορείτε επίσης να μάθετε το φύλο του μωρού σας, αν δεν θέλετε να είναι έκπληξη.

Αν και θα πρέπει να αισθάνεται καλύτερα τώρα, μεγάλες αλλαγές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται μέσα στο σώμα σας. Ας τις δούμε αναλυτικά.

Αλλαγές στο σώμα σας

Οσφυαλγία: Το επιπλέον βάρος που έχετε κερδίσει τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να ασκεί πίεση στη μέση σας, κάνοντάς την να πονάει. Για να ελαφρύνετε την πίεση, καλό είναι:

  • Να κάθεστε με ίσια την πλάτη σε καρέκλα με καλή υποστήριξη της μέσης.
  • Κοιμηθείτε στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.
  • Αποφύγετε να σηκώσετε ή να μεταφέρετε βάρος
  • Φοράτε παπούτσια με χαμηλά τακούνια, άνετα με καλή υποστήριξη της καμάρας.
  • Αν ο πόνος στα πόδια είναι έντονος, ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας τρίβει στα επώδυνα σημεία, ή περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα μασάζ εγκυμοσύνης

Αιμορραγία των ούλων: Περίπου το 50% των εγκύων γυναικών έχουν πρησμένα κι ευαίσθητα ούλα, που ματώνουν εύκολα. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Τα ούλα σας θα ξαναγίνουν φυσιολογικά μετά τη γέννα. Μέχρι τότε όμως χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και να είστε πολύ προσεκτική με το νήμα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία των δοντιών σας καθώς οι μελέτες δείχνουν πως η περιοδοντική νόσος μπορεί μα συνδέεται με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.

Πριν χρησιμοποιήσετε ένα αποσυμφορητικό, μιλήστε με το γιατρό σας. Σταγόνες φυσιολογικού ορού και άλλες φυσικές μέθοδοι είναι ασφαλέστεροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε το μπούκωμα κατά την εγκυμοσύνη.

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα δευτέρου τριμήνου

13η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα! Τα μάτια του κινούνται. Οι αστράγαλοι και οι καρποί του έχουν σχηματιστεί. Αν και το κεφάλι του εξακολουθεί να είναι δυσανάλογα μεγάλο, το υπόλοιπο σώμα αρχίζει να φαίνεται κανονικό.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο γεμίζοντας τη λεκάνη σας τώρα και αρχίζοντας να αναπτύσσεται τώρα προς τα πάνω μέσα στην κοιλιά σας. Αν δεν έχετε πάρει κιλά λόγω πρωϊνής αδιαθεσίας τώρα μάλλον θα πάρετε αφού θ΄αρχίστε να νιώθετε καλύτερα.

Συμβουλή της 13ης Εβδομάδας: Προτείνετε στο σύντροφό σας να έρθει μαζί σας για να ακούσει την καρδιά του μωρού.

14η Εβδομάδα

Έμβρυο: Τα αυτιά του μωρού σας τώρα φαίνονται σιγά σιγά στο πλάι, αριστερά και δεξιά του κεφαλιού , ο λαιμός γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτος και το πηγούνι πιο εμφανές. Το μωρό σας τώρα έχει χαρακτηριστικά προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα. Επίσης αρχίζει να ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα. Εάν η κοιλιά σας πιεστεί, το μωρό σας θα προσπαθήσει να το αποφύγει.

Μέλλουσα μαμά: Είναι πολύ πιθανό να φοράτε ήδη ρούχα εγκυμοσύνης. Το δέρμα και οι μύες σας αρχίζουν να τεντώνονται ώστε να φιλοξενηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το μωρό σας. Μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα, επειδή οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν το έντερο.

Συμβουλή της 14ης Εβδομάδας: Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα με μέτρια άσκηση, πίνοντας πολλά υγρά, και τρώγοντας πολλά φρούτα και λαχανικά.

15η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το σώμα του μωρού σας καλύπτεται από πολύ λεπτό χνούδι , το οποίο οποία αποβάλλεται κατά τη γέννηση . Τα φρύδια και τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού αρχίζουν να αυξάνονται, τα οστά γίνονται όλο και πιο σκληρά και το μωρό σας μπορεί ακόμη και βάζει στο στόμα, τον αντίχειρά του.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας μπορεί να είναι αισθητή περίπου 3 έως 4 εκατοστά κάτω από τον ομφαλό σας. Η όρεξή σας ίσως έχει ανοίξει για τα καλά και η διάθεσή σας ίσως έχει βελτιωθεί επίσης.

Συμβουλή της 15ης Εβδομάδας: Αρχίστε να μαθαίνετε να κοιμάστε από την αριστερή σας πλευρά για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Μπορείτε να δοκιμάσετε το βάλετε μαξιλάρια πίσω σας και ανάμεσα στα πόδια σας. Μερικά μαξιλάρια εγκυμοσύνης υποστηρίζουν ολόκληρο το σώμα σας.

16η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το νευρικό του σύστημα λειτουργεί. Τα χέρια και πόδια του κινούνται και μαλλιά μεγαλώνουν στο κεφάλι του.

Μέλλουσα μαμά: Εντός των προσεχών εβδομάδων , μπορείτε να αρχίσετε να αισθάνεστε την κίνηση του μωρού σας. Ίσως νιώσετε, σαν να έχετε μια φυσαλίδα με αέρα στην κοιλιά σας ή ένα ελάχιστο φτερουγίσμα. Τότε να ξέρετε ότι νιώθετε το μωρό σας να κινείται. Το σώμα σας αλλάζει με πολλούς άλλους τρόπους. Η αύξηση του όγκου του αίματος για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του μωρού σας μπορεί να προκαλέσει ρινορραγίες και μπορείτε να παρατηρήσετε τις φλέβες των ποδιών σας να είναι όλο και πιο εμφανείς.

Συμβουλή της 16ης Εβδομάδας: Αν οι φλέβες των ποδιών σας είναι φουσκωμένες ίσως να θελήσετε να φορέσετε ειδικές κάλτσες.

17η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας, τώρα είναι περίπου 12 εκατοστά και το βάρος του έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και φτάνει στα 100 γραμμάρια. Λίπος αρχίζει να σχηματίζεται, βοηθώντας την παραγωγή θερμότητας του μωρού σας και το μεταβολισμό του. Οι πνεύμονες αρχίζουν να εκπνέουν το αμνιακό υγρό, και το κυκλοφορικό και το ουροποιητικό του σύστημα δουλεύουν. Τρίχες υπάρχουν στο κεφάλι, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες του.

Μέλλουσα μαμά: Έχετε αρχίσει να δείχνετε έγκυος με προφανές πρήξιμο στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας και περίπου 3 έως 3,5 κιλά παραπάνω.

Συμβουλή της 17ης Εβδομάδας: Να αλλάζετε θέση αργά και προσεκτικά, ειδικά όταν κινείστε από μια ξαπλωμένη θέση σε καθιστή ή το αντίθετο ή από μια καθιστή θέση σε όρθια θέση προκειμένου να μην νιώσετε αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας. Εάν αισθάνεστε ζαλάδα, καθίστε και χαμηλώστε το κεφάλι σας, ή ξαπλώστε για λίγο.

18η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μετρά περίπου 14 εκατοστά εκατοστά από το κεφάλι έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 140 – 150 γραμμάρια. Το μωρό σας έχει αντανακλαστικά και κλωτσάει. Μπορεί να χασμουριέται, να τεντώνεται, να έχει εκφράσεις προσώπου ακόμη και να συνοφρυώνεται. Οι γευστικοί κάλυκες, πάνω στη γλώσσα αρχίζουν να αναπτύσσονται και μπορούν να διακρίνει το γλυκό από το πικρό. Μπορεί να γλείφει τα χείλη του, και μπορεί να καταπιεί, μπορεί ακόμη να πάθει και λόξυγκα. Οι αμφιβληστροειδείς του έχουν γίνει ευαίσθητοι στο φως, κι έτσι αν ένα έντονο φως λάμψει στην κοιλιά σας, το μωρό πιθανώς θα κινηθεί για να προστατεύσει τα μάτια του.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας, έχει περίπου το μέγεθος ενός πεπονιού και πιθανώς να την αισθάνεστε ακριβώς κάτω από τον ομφαλό σας. Το πιο πιθανό τώρα είναι να αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται. Ένα υπερηχογράφημα στα μέσα της εγκυμοσύνης μπορεί να πραγματοποιηθεί από σήμερα έως και την 22η εβδομάδα για να αξιολογηθεί η ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν το μωρό είναι στη σωστή θέση, το υπερηχογράφημα μπορεί ακόμη δείξει αν είνιαι αγόρι ή κορίτσι. Η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί 40 -50% πιο σκληρά τώρα για να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη σας.

Συμβουλή της 18ης Εβδομάδας: Μην ξεχάσετε να ζητήσετε ένα στιγμιότυπο από το υπερηχογράφημα, τώρα που το μωρό σας είναι πιο σχηματισμένο. Είναι μια καλή ευκαιρία να το δείξετε σε φίλους και συγγενείς. Θυμηθείτε ότι τα υπερηχογραφήματα δεν μπορούν να σας εγγυηθούν για την υγεία του μωρού, μπορούν ωστόσο να σας παρέχουν σιγουριά και να εντοπίσουν κάποια.

19η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μέτρα περίπου 15 – 16 εκατοστά από το κεφάλι έως στους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 200 -250 γραμμάρια. Το δέρμα του που αναπτύσσεται, είναι διάφανο και κόκκινο , επειδή τα αιμοφόρα αγγεία είναι ορατά μέσα από αυτό. Μια κρεμώδης λευκή προστατευτική επικάλυψη, η τυροειδική μεμβράνη (vernix) αρχίζει να δημιουργείται.

Μέλλουσα μαμά: Καθώς το μωρό σας συνεχίζει να μεγαλώνει, κι έχετε διανύσει το μισό διάστημα της εγκυμοσύνης σας μπορεί να αισθάνεστε κάποιες ενοχλήσεις και πόνους χαμηλά στην κοιλιακή χώρα αλλά και γενικευμένο άλγος, ζάλη, αίσθημα καύσου, κράμπες στα πόδια, ή να έχετε δυσκοιλιότητα, ήπιο οίδημα στους αστραγάλους και τα πόδια, καθώς και οσφυαλγία. Επίσης η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να προκαλέσει μικρά, προσωρινά κόκκινα σημάδια ( κοκκινίλες) στο πρόσωπό σας, τους ώμους και τα χέρια σας.

Συμβουλή της 19ης εβδομάδας: Προσέξτε ώστε να μην κουράζεστε υπερβολικά από την ταχεία ανάπτυξη του μωρού σας, η οποία μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την καρδιά, τους πνεύμονες και τα νεφρά σας.

20η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μετρά περίπου 14 έως 16 εκατοστά από το κεφάλι έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 260 γραμμάρια . Το μωρό σας μπορεί να ακούσει ήχους – τη φωνή σας, την καρδιά και το στομάχι σας να γουργουρίζει όπως επίσης και ήχους από το εξωτερικό περιβάλλον. Θα καλύψει τα αυτιά του με τα χέρια του, εάν ένας δυνατός ήχος ακουστεί κοντά σας, και μπορεί ακόμη να τρομάξει και να τιναχθεί. Το μωρό σας κινείται συχνά, στριφογυρίζει κουνιέται, δίνει γροθιές και κλωτσιές.

Μέλλουσα μαμά: Συγχαρητήρια! Είστε περίπου στο μέσον της εγκυμοσύνης σας. Η μήτρα σας είναι ακριβώς στο ύψος του ομφαλού σας. Η περιφέρεια της μέσης σας έχει λίγο πολύ εξαφανιστεί, αλλά μόνο προσωρινά! Ο κίνδυνος των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης είναι αυξημένος τώρα, επειδή οι μύες του ουροποιητικού σας, χαλαρώνουν. Η αναπνοή σας θα γίνει πιο βαθιά και μπορεί να ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο καθώς ο θυρεοειδής σας είναι πιο ενεργός.

Συμβουλή της 20ης Εβδομάδας: Για να ανακουφίσετε τη μέση σας και την πλάτη σας από τους πόνους φροντίστε να έχετε μια καλή στάση του σώματος σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

21η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μέτρα περίπου 18 εκατοστά από το κεφάλι έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 300 γραμμάρια. Το έμβρυο σταθερά κερδίζει λίπος για να κρατηθεί ζεστό. Ο ρυθμός ανάπτυξής του επιβραδύνεται, αλλά τα οργανικά συστήματα, όπως η πέψη, συνεχίζουν να ωριμάζουν. Ένα κρεμώδες προστατευτικό “βιοφιλμ”, που αποτελείται, από νερό, πρωτεϊνες και λιπίδια, το οποίο ονομάζεται caseosa vernix , παράγεται από τους αδένες του μωρού σας και καλύπτει το δέρμα του. Οι οδοντικές θηλές των μόνιμων δοντιών του αρχίζουν να σχηματίζονται.

Μέλλουσα μαμά: Φίλοι, συγγενείς, ακόμα και άγνωστοι καταλαβαίνουν τώρα ότι είστε έγκυος. Η μήτρα σας αρχίζει να εκτείνεται πάνω από τον αφαλό σας. Πιθανόν να έχετε κερδίσει 4 έως 6 κιλά μέχρι τώρα.

Συμβουλή της 21ης Εβδομάδας: Οργανώστε τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού αν δεν το έχετε ήδη κάνει μέχρι τώρα.

22η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μέτρα περίπου 19,5 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια. Οι μύες του δυναμώνουν κάθε εβδομάδα ενώ έχουν αναπτυχθεί τα βλέφαρα και τα φρύδια του. Κινείται και στριφογυρίζει στην κοιλιά σας και δεδομένου ότι ανταποκρίνεται στον ήχο, το ρυθμό και τη μελωδία, μπορείτε να δοκιμάσετε να του τραγουδάτε και να του μιλάτε. Μετά τη γέννησή του, οι ίδιοι ήχοι θα το ησυχάζουν.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας συνεχίζει να μεγαλώνει, και πιθανότατα τώρα νιώθετε πολύ καλά χωρίς πρωινή αδιαθεσία και χωρίς τόσο μεγάλη κοιλιά ώστε να είστε δυσκίνητη. Ίσως όμως παθαίνετε κράμπες και ίσως έχετε ήπιο οίδημα στους αστράγαλους και τα πόδια.

Συμβουλή της 22ης Εβδομάδας: Για να μειώσετε τις κράμπες, αυξήστε την πρόσληψη σε μαγνήσιο και κάλιο, τρώγοντας σνακ και τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και οι μπανάνες. Όταν παθαίνετε μια κράμπα στο πόδι, πιέστε τα δάκτυλα του ποδιού προς τα πίσω, προς τη μεριά του προσώπου σας, και την ίδια ώρα πιέστε το γόνατο προς τα κάτω ώστε να ισιώσει το πόδι σας.

23η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας είναι περίπου 20 εκατοστά από το κεφάλι έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 450 γραμμάρια. Το σώμα του σχηματοποιείται και αποκτά αναλογίες νεογέννητου, αλλά το δέρμα του εξακολουθεί να είναι “τσαλακωμένο”, επειδή το μωρό σας πρέπει να κερδίσει βάρος. Το χνούδι στο σώμα του ίσως γίνεται πιο σκούρο.

Μέλλουσα μαμά: Η στρογγυλή κοιλιά σας είναι σίγουρα αισθητή από τώρα. Η αύξηση του βάρους θα είναι περίπου 5,5 έως 7 κιλά. Οι κολπικές εκκρίσεις σας είναι αυξημένες και η οσμή τους πιο έντονη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν το χρώμα ή η μυρωδιά αλλάξει σημαντικά, δεδομένου ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μόλυνση. Επίσης μπορεί ακόμα να έχετε πόνους στη μέση σας. Ξαπλώστε, κάντε ελαφρύ μασάζ, εφαρμόζοντας μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι ζεστό νερό στην περιοχή του πόνου, μπορεί να βοηθήσει.

Συμβουλή της 23ης Εβδομάδας: Δεδομένου ότι το δέρμα σας συνεχίζει να τεντώνει, μπορεί να γίνει ξηρό και να σας πιάσει φαγούρα. Κρατώντας το δέρμα σας ενυδατωμένο χρησιμοποιώντας λοσιόν ή κρέμα μπορεί να μειώσετε αυτά τα συμπτώματα αλλά και τις ενοχλητικές ραγάδες.

24η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας, τώρα είναι περίπου 21 εκατοστά από το κεφάλι έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 540 gr. Έχει αρχίσει να παράγει λευκά αιμοσφαίρια, κυρίως για την καταπολέμηση των ασθενειών και των μολύνσεων, και μπορεί να ανταποκριθεί στα αγγίγματα και τους ήχους σας. Αν δεν έχετε νιώσει το λόξυγκα του ακόμη, μπορεί να έχετε νιώσει κάποιες σπασμωδικές κινήσεις του.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας είναι περίπου 4 έως 5 cm πάνω από τον αφαλό σας. Αναμένεται να παίρνετε περίπου μισό κιλό ανά εβδομάδα αυτόν τον μήνα. Η εξέταση που ανιχνεύει το διαβήτη κύησης, η καμπύλη γλυκόζης μπορεί να γίνει από τώρα μέχρι την 28η εβδομάδα.

Συμβουλή της 24ης Εβδομάδας: Ο μπαμπάς μπορεί να είναι σε θέση να ακούσει τον καρδιακό παλμό του μωρού, βάζοντας το αυτί του στην κοιλιά σας.

25η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας είναι τώρα περίπου 22 cm από το κεφάλι έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 680 gr . Το δέρμα του αρχίζει να γίνεται πλέον αδιαφανές και με πολλές πτυχώσεις που καλύπτουν το σώμα του μωρού σας. Οι κτύποι της καρδιάς του μπορούν να ακουστούν με το στηθοσκόσπιο, ανάλογα με τη θέση του μωρού.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας εκτός από το ότι μεγαλώνει προς τα πάνω, μπορεί να μεγαλώνει και προς τα πλαϊνά της κοιλιάς σας. Ενδέχεται να σας ταλαιπωρούν οι αιμορροΐδες, η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία και οι καούρες.

Συμβουλή της 25ης Εβδομάδας: Για να καταπραΰνετε τις αιμορροΐδες κάντε χλιαρά μπάνια δύο με τρεις φορές την ημέρα για να χαλαρώνει η περιοχή. Αποφύγετε τη μεγάλη προσπάθεια κένωσης και την μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα. Πίνετε 8 – 10 ποτήρια νερό ημερησίως και καταναλώστε καθημερινά κατά μέσο όρο 35 γραμμάρια φυτικών ινών, όπως δημητριακά, όσπρια (κυρίως φακές και μπιζέλια), φρούτα και χυμούς που φτιάχνονται στον αποχυμωτή.

Απαραίτητες εξετάσεις 2ου τριμήνου εγκυμοσύνης

Υπερηχογράφημα β’επιπέδου: Μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας κύησης η έγκυος πρέπει να υποβάλλεται στο υπερηχογράφημα β’ επιπέδου, από ιατρό εξειδικευμένο στο εμβρϋικό υπερηχογράφημα. Είναι μια εξέταση που διαρκεί απο 20 έως 40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος εκτιμάται η ανάπτυξη και η μορφολογία του εμβρύου, ο πλακούντας, ο ομφάλιος λώρος, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η αιμάτωση της μήτρας κ.ά.

Αμνιοπαρακέντηση: Σε περίπτωση που ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (υπερηχογράφημα, βιοχημικός έλεγχος) ανιχνεύει στοιχεία υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, προτείνεται στην έγκυο η αμνιοπαρακέντηση, δηλαδή η λήψη αμνιακού υγρού για προσδιορισμό των εμβρϋικών χρωμοσωμάτων (καρυότυπος). Η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται μετά τις 17-18 εβδομάδες αμηνόρροιας. Δεν χρειάζεται αναισθησία. Πρόκειται για τη λήψη 20cc αμνιακού υγρού με παρακέντηση, με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η έγκυος αναπαύεται για λίγη ώρα μετά την αμνιοπαρακέντηση, και μετά μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Για 24 ώρες θα αναπαύεται στο σπίτι, ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη ρήξη των εμβρϋικών υμένων. Τα πρώτα αποτελέσματα για την τρισωμία 21 βγαίνουν σε 48 ώρες, ενώ για τον ολοκληρωμένο καρυότυπο χρειάζονται 15 μέρες περίπου. Η εξέταση προτείνεται επίσης σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35, ανεξάρτητα από το αν έχουν ανιχνευθεί ή όχι άλλα ύποπτα για χρωμοσωμική ανωμαλία, ευρήματα.

Εγκυμοσύνη 3ο τρίμηνο

Έχετε μόνο λίγες εβδομάδες μέχρι τον τοκετό. Αυτό το μέρος της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να είναι το πιο δύσκολο, γι΄αυτό και πρέπει να προσέχετε, όσο δυνατή κι αν αισθάνεστε. Για να δούμε όμως τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας. Ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν άμεσα.

Αλλαγές στο σώμα σας

Οσφυαλγία: Το επιπλέον βάρος που έχετε κερδίσει ασκεί πρόσθετη πίεση στην σπονδυλική σας στήλη, κάνοντάς σας να αισθάνεστε άλγη και πόνο. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε δυσφορία στη λεκάνη και τους γοφούς σας, ή μπορεί να αισθανθείτε τους συνδέσμους σας να χαλαρώνουν καθώς προετοιμάζονται για τον τοκετό. Για να εκτονωθεί η πίεση στη μέση σας:

  • Προσπαθήστε να έχετε τη σωστή στάση του σώματος.
  • Καθίστε με ίσια την πλάτη, σε μια καρέκλα που προσφέρει καλή υποστήριξη της μέσης.
  • Τη νύχτα, να κοιμάστε στο πλάι, με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.
  • Να φοράτε παπούτσια με χαμηλά τακούνια, άνετα, με καλή υποστήριξη της καμάρας.
  • Για την ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη και τη μέση, χρησιμοποιήστε ένα θερμαντικό μαξιλάρι και ρωτήστε το γιατρό σας αν επιτρέπεται να πάρετε παυσίπονο.

Αιμορραγία: Μερικές κηλίδες αίματος μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος, όπως:

  • πρόδρομος πλακούντας (ο πλακούντας που μεγαλώνει χαμηλά και καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας),
  • αποκόλληση του πλακούντα (διαχωρισμός του πλακούντα από το τοίχωμα της μήτρας)
  • πρόωρος τοκετός.

Καλέστε το γιατρό σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε αιμορραγία.

Συσπάσεις Braxton Hicks: Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ήπιες συσπάσεις, οι οποίες είναι σαν “προθέρμανση” ώστε να προετοιμαστεί η μήτρα σας για τον τοκετό. Οι συσπάσεις Braxton Hicks δεν είναι τόσο έντονες όσο οι συσπάσεις του πραγματικού τοκετού, μπορούν ωστόσο να εξελιχθούν και να οδηγήσουν στον τοκετό. Μία βασική διαφορά είναι ότι οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού σταδιακά γίνονται σε όλο και μικρότερο διάστημα μεταξύ τους – και είναι πιο έντονες. Αν ωστόσο έχετε κοκκινίσει στο πρόσωπο και η αναπνοή σας κονταίνει μετά από κάθε σύσπαση ή αν οι συσπάσεις σας είναι τακτικές, τότε καλέστε το γιατρό σας.

Αύξηση μαστών: Μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σας, το στήθος σας θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1 κιλό. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε τον κατάλληλο υποστηρικτικό στηθόδεσμο ώστε και η πλάτη σας να μην υποφέρει. Κοντά στην προβλεπόμενη ημερομηνία σας, μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε ένα κιτρινωπό υγρό να ρέει από τις θηλές σας. Αυτή η ουσία, ονομάζεται πρωτόγαλα, και θα θρέψει το μωρό σας κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση.

Κολπικές εκκρίσεις: Μπορεί να έχετε περισσότερες κολπικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Αν η ροή είναι αρκετά μεγάλη, τόση ώστε να μην σας καλύπτουν τα σερβιετάκια, τότε καλέστε το γιατρό σας. Εάν επίσης δείτε μια ξαφνική και μεγάλη ροή υγρού, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έσπασαν τα νερά σας (αν και μόνο στο 8% των εγκύων γυναικών, σπάνε τα νερά, πριν αρχίσουν οι συσπάσεις). Και σε αυτή την περίπτωση καλέστε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα τρίτου τριμήνου

26η Εβδομάδα

Έμβρυο: Η ακοή του μωρού σας έχει αναπτυχθεί πλήρως. Καθώς το μωρό σας αντιδρά στους ήχους, ο παλμός του μωρού σας αυξάνεται. Το μωρό σας μπορεί επίσης να κινηθεί στους ρυθμούς της μουσικής. Οι πνεύμονες εξακολουθούν να αναπτύσσονται, αλλά δεν είναι ακόμη ώριμοι. Τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων του μωρού σας φαίνονται πλέον σαν να είναι τελειόμηνο. Κι επίσης έχει αναπτύξει τα μοτίβα του ύπνου και της εγρήγορσης.

Μέλλουσα μαμά: Οι συνεχείς μετακινήσεις του μωρού θα πρέπει να είναι καθησυχαστικές για εσάς τώρα πια. Το βάρος σας το πιο πιθανό είναι να αυξάνεται κατά περίπου 400 με 500γρ ανά εβοδομάδα. Μπορεί να αισθάνεστε κάποιους πόνους στα πλευρά σας, όσο το μωρό σας μεγαλώνει και σπρώχνει προς τα πάνω στο “κλουβί” που σχηματίζουν τα πλευρά σας. Μπορεί επίσης να έχετε δυσπεψία και καούρα. Μπορεί να αισθανθείτε τσιμπήματα στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας όσο οι μύες της μήτρας σας τεντώνονται.

27η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας τώρα μπορεί να πιπιλάει το δάκτυλό του. Το πιπίλισμα ηρεμεί το μωρό κι ενισχύει τους μυς στα μάγουλα και το σαγόνι. Το μωρό σας μπορεί να κλάψει τώρα.

Μέλλουσα μαμά: Μπορεί να βλέπετε ραγάδες στην κοιλιά σας όσο η μήτρα σας συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι περισσότερες γυναίκες σε αυτό το μήνα έχουν κερδίσει περίπου 8 έως 11 κιλά. Η Ισορροπία και η κινητικότητά σας μπορεί επίσης να αλλάζει όσο το μέγεθός σας αυξάνεται.

Συμβουλή της 27ης Εβδομάδας: Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου σας, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό ή τη μαία σας για τον τοκετό. Για το μαιευτήριο και τις διαδικασίες, για το τι θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας για εσάς και το μωρό σας.

28η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μέτρα περίπου 26 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τους γλουτούς, ή να έχει ένα συνολικό μήκος περίπου 40 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα, και ζυγίζει περίπου 1kg – 1,2kg. Τα εγκεφαλικά κύματα παρουσιάζουν ταχεία κίνηση των ματιών (REM), που σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί να ονειρεύεται. Τα βλέφαρά του ανοίγουν. Οι πνεύμονές του συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας εκτείνεται πολύ πάνω από τον αφαλό σας. Καθώς το μωρό σας γίνεται μεγαλύτερο και δυνατότερο αυτό το μήνα, μπορεί να παθαίνετε κράμπες στα πόδια και να έχετε ήπιο οίδημα των αστραγάλων και των ποδιών, μπορεί να δυσκολεύεστε στον ύπνο και στην αναπνοή, μπορεί να έχετε γενικευμένο κοιλιακό άλγος, αδεξιότητα ή διάσπαρτες συσπάσειςBraxton Hicks (σκλήρυνση και χαλάρωση της μήτρας, σαν μια πρόβα για τον τοκετό). Μπορεί, επίσης, να έχετε συχνουρία όσο η μήτρα σας συνεχίζει να πιέζει την κύστη σας.

Συμβουλή της 28ης Εβδομάδας: Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας σχεδιάζει να είναι μαζί σας στην αίθουσα τοκετών, καλό θα ήταν να κάνετε μια συνάντηση με τη μαία που θα σας αναλάβει για να σας εξηγήσει τι να περιμένετε μέσα στο χειρουργείο και τι υποστήριξη θα χρειαστείτε τις ώρες του τοκετού.

29η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μετρά ήδη περίπου 26 έως 30cm από την κορυφή ως τα πόδια. Αυτή τη στιγμή, ζυγίζει περίπου 1,2 έως 1,5 κιλά. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά από τώρα και μέχρι τη γέννηση σχεδόν θα τριπλασιάσει το βάρος του. Επίσης αυξάνεται το λίπος του κάτω από το δέρμα του ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η ενέργειά του μωρού σας εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Έτσι εξηγούνται και οι πολλές κλωτσιές.

Μέλλουσα μαμά: Μπορεί να νιώθετε πονοκεφάλους ή ζαλάδες λόγω της δυσκολίας στον ύπνο, αλλά θα μπορούσε να είναι και από τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, οπότε φροντίστε να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί επίσης να νιώθετε φαγούρα στην κοιλιά. Το δέρμα σας από το τέντωμα είναι λεπτότερο και πιο ευαίσθητο. Πόνοι στη μέση, τα πόδια και την πύελο είναι από τα συνήθη συμπτώματα, όπως επίσης αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα, αϋπνίες, συχνουρία και κιρσοί οι οποίοι σβήνουν μετά τον τοκετό.

Συμβουλή της 29ης Εβδομάδας: Ξεκουραστείτε όσο είναι ακόμη καιρός. Τα πράγματα αλλάζουν όταν θα έρθει το μωρό στο σπίτι.

30η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το δέρμα του μωρού σας γίνεται όλο και πιο απαλό. Ο εγκεφαλικός ιστός του αναπτύσσεται. Τώρα το μωρό σας είναι τόσο δυνατό που μπορεί να πιάσει ένα δάχτυλο!

Μέλλουσα μαμά: Μην ανησυχείτε αν έχετε καούρα, πρήξιμο μια γενική δυσφορία λόγω της μεγάλης κοιλιάς, δυκολία στον ύπνο και κούραση. Αν επίσης βλέπετε περίεργα κι έντονα όνειρα να ξέρετε ότι γι΄αυτό ευθύνονται οι ορμόνες σας.

Συμβουλή της 30ης Εβδομάδας: Ετοιμάστε την τσάντα με τα πράγματα που θα χρειαστείτε στο μαιευτήριο αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

31η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μπορεί να ακούσει ευδιάκριτους ήχους, όπως γνωστές φωνές και μουσική. Είναι αυτοί οι ήχοι που θα το καθησυχάζουν λίγο αργότερα που θα έρθει στον κόσμο.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας, γεμίζει τώρα ένα μεγάλο μέρος της κοιλιάς σας, και πιθανώς έχετε κερδίσει από 10-12 κιλά.

Συμβουλή της 31ης Εβδομάδας: Κάντε εξάσκηση στις αναπνοές σας και στις ασκήσεις χαλάρωσης. Επίσης κάντε με το αυτοκίνητο τη διαδρομή μέχρι το μαιευτήριο ώστε να χρονομετρήσετε πόση ώρα χρειάζεστε για να φτάσετε.

32η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μετρά περίπου 38cm από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα και ζυγίζει περίπου 1,5 – 2 kg . Μπορεί να γεμίζει σχεδόν όλο το χώρο στη μήτρα σας τώρα, αλλά εξακολουθεί να έχει αρκετό χώρο για να κάνει τούμπες. Το μωρό τώρα εξασκείται στο να αναπνέει και στο να ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Το μωρό σας αρχίζει να παίρνει τη θέση με το κεφάλι προς τα κάτω σιγά-σιγά.

Μέλλουσα μαμά: Μάλλον θα αρχίσετε να βλέπετε το γιατρό σας κάθε δύο εβδομάδες μέχρι τον τελευταίο μήνα, όταν τότε μάλλον οι επισκέψεις θα γίνουν εβδομαδιαίες. Μπορεί να συνεχίσετε να έχετε πόνους στην πλάτη και κράμπες στα πόδια. Μην παραξενευτείτε αν δείτε να βγαίνει ένα κιτρινωπό υγρό το πρωτόγαλα, από το στήθος σας. Οι θηλές σας σκουραίνουν όλο και πιο πολύ.

Συμβουλή της 32ης Εβδομάδας: Ενημερωθείτε για την δυνατότητά σας να αποθηκεύσετε τα βλαστοκύττρα του μωρού σας.

33η Εβδομάδα

Έμβρυο: Στις επόμενες εβδομάδες θα συμβούν πολλά κι εντυπωσιακά όσον αφορά στην ανάπτυξη του μωρού σας. Το μωρό θα κερδίσει περισσότερο από το μισό βάρος της γέννησης του μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες. Αρχίζει να κινείται λιγότερο τώρα καθώς στριμώχνεται με τα γόνατα λυγισμένα, το πηγούνι να ακουμπά στο στήθος και τα χέρια και τα πόδια σταυρωμένα.

Μέλλουσα μαμά: Έχετε κερδίσει από 11 – 14 κιλά μέχρι τώρα. Από το περίπου 1kg την εβδομάδα που παίρνετε τώρα, περίπου το μισό πηγαίνει στο μωρό σας.

Συμβουλή της 33ης Εβδομάδας: Το σεξ με τον σύντροφό σας είναι ασφαλές τώρα αν και μπορεί να είναι πολύ άβολα.

34η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μέτρα περίπου 38 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα και ζυγίζει περίπου 2,2kg. Εξακολουθεί να παίρνει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω αν και δεν είναι οριστική. Τα όργανά του είναι τώρα σχεδόν ώριμα, εκτός από τους πνεύμονες και το δέρμα του είναι ροζ αντί για κόκκινο. Νύχια βγαίνουν στα άκρα των δακτύλων του, αλλά δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Το μωρό τώρα μπορεί να έχει πολλά μαλλιά και δεν κινείται τόσο εύκολα.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας σκληραίνει και μπορεί να έχετε συσπάσεις. Η λέκανη σας έχει μεγαλώσει και μπορεί να πονάει ειδικά στο πίσω μέρος.

35η Εβδομάδα

Έμβρυο: Οι πνεύμονες του μωρού σας έχουν σχεδόν αναπτυχθεί. Την ίδια ώρα το μωρό σας εξακολουθεί να συγκεντρώνει αποθέματα λίπους κάτω από το δέρμα του, ώστε να κρατηθεί ζεστό μόλις αφήσει τη μήτρα σας.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας είναι περίπου 15 cm πάνω από τον αφαλό σας. Μέχρι τώρα, πιθανώς να έχετε κερδίσει από 10 έως 12 κιλά. Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για στρεπτόκοκκο ομάδας Β, από τώρα έως και την 37η εβδομάδα.

Συμβουλή της 35ης Εβδομάδας: Είστε έτοιμοι για την έλευση του μωρού στο σπίτι; Βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει τα απαραίτητα ρούχα του μωρού, τον εξοπλισμό που χρειάζεται, όπως κάθισμα αυτοκινήτου, αποστειρωτή, μπιμπερόν, κούνια ή κουνάκι, και ίσως χρειαστείτε καρότσι από την αρχή ειδικά αν γεννήσετε το καλοκαίρι.

36η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μέτρα περίπου 40 cm από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα και ζυγίζει περίπου 2,7 Kg. Ίσως τώρα έχει κατέβει χαμηλότερα στην κοιλιά σας με το κεφάλι προς τα κάτω ώστε να πάρει τη σωστή θέση για τη γέννηση. Ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται ταχύτατα.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει κατά πολύ τις τελευταίες εβδομάδες και πιθανότατα να φτάνει κάτω από τα πλευρά σας. Μετά από αυτή την εβδομάδα, θα πρέπει να βλέπετε το γιατρό σας πιο συχνά (μία φορά την εβδομάδα). Μπορεί να υπάρχουν εναλλαγές στο πως νιώθετε, κάποιες στιγμές μπορεί να νιώθετε κόπωση και κάποιες άλλες μπορεί να έχετε πολλή ενέργεια.

Συμβουλή της 36ης Εβδομάδας: Σκεφτείτε τα καθημερινά και αναγκαία πράγματα, όπως το μαγείρεμα και την καθαριότητα και κανονίστε ποιος θα σας βοηθάει, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ημέρες στο σπίτι με το μωρό.

37η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας είναι περίπου 45 cm από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα και ζυγίζει περίπου 2,9kg. Το μωρό σας «στρογγυλεύει» κάθε μέρα, και το δέρμα του γίνεται όλο και πιο ροζ χάνοντας τη ρυτιδωμένη εμφάνισή του. Το κεφάλι του μωρού σας, συνήθως σε αυτή την εβδομάδα, τοποθετείται κάτω, μέσα στη λεκάνη σας.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας τώρα μπορεί να παραμένει στο ίδιο μέγεθος όπως ήταν και την τελευταία εβδομάδα. Και πρέπει να έχετε φτάσει στο ανώτατο όριο πρόσληψης βάρους, που είναι από 12-15 κιλά.

Συμβουλή της 37ης Εβδομάδας: έχετε έτοιμα τα πράγματά σας και τα πράγματα του μωρού σας, για το μαιευτήριο, σε περίπτωση που σας πιάσουν οι πόνοι νωρίς.

38η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας είναι σχεδόν έτοιμο να γεννηθεί. Το λευκό παχύρευστο υγρό (vernix), το χνούδι και τα μαλλιά που κάλυπταν το δέρμα του αρχίζουν τώρα να εξαφανίζονται. Το μωρό σας παίρνει αντισώματα από εσάς για να προστετευτεί από τις λοιμώξεις. Η ανάπτυξη του αρχίζει τώρα να επιβραδύνεται.

Μέλλουσα μαμά: Πιθανότατα η κοιλιά σας και γενικότερα το μέγεθός σας δεν θα μεγαλώσει άλλο και μπορεί να αισθάνεστε άβολα. Το 95% των μωρών γεννιούνται μέσα στις 2 προηγούμενες εβδομάδες από την τελική ημερομηνία.

Συμβουλή της 38ης Εβδομάδας: Βρείτε τους εθελλοντές φίλους, συγγενείς κοντά στο σπίτι σας που θα προσφερθούν να σας διακομίσουν στο μαιευτήριο, σε περίπτωση που την ώρα που θα σας πιάσουν οι πόνοι ή θα σπάσουν τα νερά σας, βρεθείτε μόνη στο σπίτι.

39η Εβδομάδα

Έμβρυο: Οι μύες των χεριών και των ποδιών του μωρού σας είναι τώρα πολύ δυνατοί και τα νύχια του έχουν αναπτυχθεί. Το κεφάλι του μωρού είναι στην πύελο της μητέρας – μια θέση με το κεφάλι προς τα κάτω – που σας επιτρέπει να αναπνέετε λίγο καλύτερα τώρα.

Μέλλουσα μαμά: Είναι πιθανόν να αισθάνεστε αρκετά άβολα λόγω του μεγέθους σας. Η μήτρα σας έχει γεμίσει τη λεκάνη σας και το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς σας, ωθώντας οτιδήποτε άλλο στην περιοχή αυτή. Το κέντρο βάρους σας έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο αδέξια απ΄ότι συνήθως.

Συμβουλή της 39ης Εβδομάδας: Βρίσκεστε στην τελική ευθεία, παρακολουθήστε τα σημάδια, μπορεί να γεννήσετε ανά πάσα στιγμή αλλά προσοχή να μην σας γίνει εμμονή. Μπορεί να έχετε συσπάσεις που να σας παραπλανήσουν. Οι πραγματικοί πόνοι του τοκετού γίνονται όλο και πιο δυνατοί, όσο ο χρόνος περνά.

40η Εβδομάδα

Έμβρυο: Τα αγόρια συχνά έχουν την τάση να ζυγίζουν λίγο περισσότερο από ότι τι τα κορίτσια. Το χνούδι έχει πέσει τώρα από τα περισσότερα σημεία του σώματος του μωρού σας. ‘Οταν το μωρό γεννηθεί, είναι πιθανό να έχει χνούδι στους ώμους του, στις πτυχώσεις του δέρματος, στις πλάτες και πάνω στα αφτιά.

Μέλλουσα μαμά: Είναι σχεδόν η ώρα! Μην ανησυχείτε αν η προβλεπόμενη ημερομηνία σας πλησιάζει και δεν νιώθετε τίποτα. Μόνο το 5% των μωρών γεννιούνται ακριβώς την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της προθεσμίας. Μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τη νύχτα επειδή δεν καταφέρνετε να βρείτε μια άνετη θέση. Προσπαθήστε να ξεκουράζετε τα πόδια σας.

Συμβουλή της 40ης Εβδομάδας: Αν νιώθετε ότι ήρθε η ώρα και θα γεννήσετε μέσα στις επόμενες ώρες, μην τρώτε. Ακόμα και κάτι ελαφρύ στο στομάχι σας μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία.

Scroll to Top