Τοκετός σαν στο σπίτι

Τοκετός σαν στο σπίτι

Τα τελευταία χρόνια ο εναλλακτικός τρόπος τοκετού, δηλαδή ο τοκετός στο σπίτι, εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, στην Βρετανία δε και την Ολλανδία, είναι συνήθης πρακτική. Στην Βρετανία συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια πάνω από 17.000 τοκετούς πραγματοποιούνται στο σπίτι ή σε χώρους που εξασφαλίζουν συνθήκες σπιτιού και ασφάλειας “Birth Centre”.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα σε αυτό τον τομέα με πρωτοβουλίες από οργανωμένες ομάδες μαιών ή και μεμονωμένες μαίες. Υπάρχει όμως σε εξέλιξη μία συζήτηση για την ασφάλεια ενός τοκετού στο σπίτι τόσο για τη μητέρα όσο και το νεογνό και εδώ δεν είναι θέμα ποσοστών γιατί το κάθε μωρό και η κάθε γυναίκα είναι πολύτιμη. Αποτέλεσμα αυτού του προβληματισμού είναι η δημιουργία κέντρων που να παρέχουν συνθήκες σπιτιού, τη ζεστασιά του σπιτικού περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια του μαιευτηρίου, τόσο για την μητέρα και το νεογνό.

Ρωτήστε τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Θεοφάνη Κατερινάκη, πως μπορείτε να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας να πραγματοποιήστε έναν τοκετό «σαν να είστε σπίτι», έναν τοκετό μέσα σ’ ένα μοναδικό χώρο υψηλής αισθητικής που αποπνέει σπιτική θαλπωρή και που δεν θυμίζει νοσοκομείο, αλλά παράλληλα έχει την ασφάλεια ενός σύγχρονου μαιευτηρίου και την παρουσία εξειδικευμένων μαιών και φυσικά του γιατρού σας. Επίσης, το νεογνικό τμήμα είναι σε ετοιμότητα αν το νεογνό χρειαστεί εξειδικευμένη φροντίδα.

Ο τοκετός σαν το σπίτι είναι γενικά παραδεκτό ότι έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα.

  • Ο χώρος που δεν είναι νοσοκομειακός λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία.
  • Η παρουσία των δικών της ανθρώπων δίπλα στην επίτοκο δίνει ζεστασιά και σιγουριά.
  • Δεν γίνεται χρήση φαρμάκων.
  • Δεν καθηλώνεται η επίτοκος στο κρεβάτι, έχει δυνατότητα να κινείται στο χώρο, να αλλάζει θέσεις, να μπει στο μπάνιο να κάνει ντους, να μπει στην μπανιέρα, να δει TV, να ακούσει μουσική, ακόμα και να απολαύσει ένα μασάζ.
  • Τέλος, το μωρό θα μείνει κοντά στη μητέρα και στον πατέρα από την πρώτη στιγμή.

Υπάρχουν και περιορισμοί, δεν είναι δυνατόν όλες οι γυναίκες να ακολουθήσουν την πρακτική του τοκετού «σαν στο σπίτι», π.χ. ανώμαλη θέση του μωρού, δίδυμες κυήσεις, όταν στη διάρκεια της κύησης προκύψουν προβλήματα όπως διαβήτης, υπέρταση, προδρομικός πλακούντας.

Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα που θέλει να ζήσει την εμπειρία, θα το συζητήσει με τον γιατρό Θεοφάνη Κατερινάκη και την μαία και μετά από συνεννόηση είναι δυνατόν να επισκεφθεί τον χώρο που είναι σε επαφή με την αίθουσα τοκετών του Μαιευτηρίου.

Πηγή: Λητώ

Scroll to Top