Οι κινήσεις του εμβρύου - Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Θεοφάνης Κατερινάκης

Οι κινήσεις του εμβρύου

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Θεοφάνης Κατερινάκης, απαντάει στις πιο συχνές ερωτήσεις των μέλλουσων μαμάδων σχετικά με τις κινήσεις του εμβρύου.

Είμαι λίγων εβδομάδων έγκυος. Πότε το μωρό μου θα αρχίσει να κινείται;

Τα μωρά κινούνται από πολύ νωρίς, συνήθως από την έκτη εβδομάδα .Με την εξέλιξη των υπερήχων το βλέπουμε με τους γονείς , αλλά ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να το αισθανθεί η μανούλα επειδή είναι πάρα πολύ μικρό.

Πότε θα το αισθανθώ;

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να νιώθουν τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού περίπου στην 20η εβδομάδα της κύησης. Αυτό δεν αποτελεί κανόνα οπότε μην πανικοβάλλεστε αν κάποια δεν το νιώσει την 20η αλλά την 22η. Όσο πιο ήσυχο είναι το περιβάλλον στο οποίο ζείτε τόσο πιο πιθανό είναι να αισθανθείτε πιο νωρίς το μωρό σας.

Τι να περιμένω, πως είναι όταν κουνιέται;

Γενικά οι γυναίκες περιγράφουν ως πρώτες κινήσεις κάποιο «φτερούγισμα» που νιώθουν κοντά στην 20η εβδομάδα. Αργότερα το νιώθουν πιο καθαρά σαν χτύπημα και γύρω στην 28ηεβδομάδα το κλότσημα είναι τόσο δυνατό που και ο σύντροφος, ακουμπώντας τη κοιλιά, θα το νιώσει . Πολλές φορές μπορεί να δείτε να διαγράφεται το σχήμα ενός μέλους του μωρού συνήθως ένας αγκώνας ή μια πατουσίτσα!

Τι κάνει το μωρό μου όταν νιώθω να κινείται;

Από τα πρώτα πράγματα που κάνει ένα μωρό είναι μεγάλες κινήσεις όπως διάταση και κάμψη του σώματος του. Κοινώς τεντώνεται. Πολλές φορές αν νιώθετε πόνο στα πλευρά σας αυτό σημαίνει ότι το μωρό είναι σε ισχιακή θέση και προσπαθεί να γυρίσει έτσι ώστε να είναι στη σωστή θέση για τον τοκετό.

Πόσο συχνά θα πρέπει να το νιώθω στη διάρκεια της ημέρας;

Γενικά θέλουμε περίπου 20 κινήσεις την ημέρα. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα. Στην αρχή μπορεί να μην το αισθάνεστε τόσο πολύ λόγω και του μεγέθους αλλά στο 3ο τρίμηνο που το μωρό είναι αρκετά μεγάλο ,τότε θα πρέπει να το αισθάνεστε τουλάχιστον 10 φορές.

Πότε να ανησυχήσω;

Το κάθε μωρό αναπτύσσει ένα δικό του χρονοδιάγραμμα κινήσεων. Κάποια είναι πιο δραστήρια το πρωί, κάποια το απόγευμα. Γενικά αν το μωρό σας είναι εκτός χρονοδιαγράμματος τότε καλό είναι να πάτε σε ένα δωμάτιο ήσυχο, ξαπλώστε και να συγκεντρωθείτε στο μωρό σας. Πολλές φορές η πόση κρύου νερού ή η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να ενεργοποιήσει το μωρό σας. Αν μετά από μια ώρα εξακολουθείτε να μην το νιώθετε τότε ίσως πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Τι θα μου πει ή κάνει ο γιατρός μου αν δεν κουνιέται το μωρό μου;

Ο Γιατρός σας θα σας πει πιθανότατα να συναντηθείτε ώστε να διενεργήσει έναν υπέρηχο για να δει την καρδιακή λειτουργία, καθώς και ότι δουλεύει καλά ο πλακούντας. Στη συνέχεια ίσως σας προτείνει να κάνετε ένα καρδιοτοκογράφημα (N.S.T.)

Τι είναι το N.S.T.

To καρδιοτοκογράφημα (Non stress test) είναι μία εξέταση κατά την οποία τοποθετούμε δύο κεφαλές στη κοιλιά της εγκύου με ελαστικές ζώνες και η συσκευή, καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς και τις τυχόν συσπάσεις της μήτρας. Είναι μία εξαιρετικά απλή και ανώδυνη μέθοδος η οποία μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την ενδομήτρια ζωή του εμβρύου.

Scroll to Top