Αντισύλληψη•
Αρχική / Γυναικολογία / Αντισύλληψη
Τι είναι Ενδομήτριο Σπείραμα (Γυναικείο Σπιράλ)
Το Ενδομήτριο Σπείραμα (Γυναικείο Σπιράλ), είναι συσκευή από μαλακό εύκαμπτο πλαστικό υλικό ή συνδυασμό πλαστικού και μετάλλου (συνήθως χαλκού). Το μήκος του είναι 2-4cm και τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας προσφέροντας υψηλής αποτελεσματικότητας αντισύλληψη. Τα πιο συχνά ενδομήτρια σπειράματα διαχωρίζονται σε αυτά που περιέχουν χαλκό και σε αυτά που περιέχουν προγεσταγόνο.
Αποτελεσματικότητα του σπιράλ ως μεθόδου αντισύλληψης
Το γυναικείο σπιράλ σαν μέθοδος αντισύλληψης είναι αποτελεσματικό περίπου κατά 99%. Αν και είναι η πιο συχνή μέθοδος αντισύλληψης, ο ακριβής μηχανισμός δράσης του παραμένει ασαφής. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την δράση του σπειράματος. Η επικρατέστερη είναι ότι τα σπειράματα εμποδίζουν τη γονιμοποίηση, αναστέλλοντας την άνοδο του σπέρματος προς τις σάλπιγγες και την ικανότητα του να γονιμοποιήσει το ωάριο.
Επίσης, τα ενδομήτρια σπειράματα προκαλούν, λόγω υλικού, μία φλεγμονή στο ενδομήτριο η οποία έχει σπερματοκτόνο δράση. Τα σπειράματα από χαλκό, απελευθερώνουν μια μικρή ποσότητα μετάλλου, προκαλώντας έτσι μία ακόμα μεγαλύτερη φλεγμονή. Τέλος, τα συμπληρώματα που περιέχουν προγεσταγόνο έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ατροφικού ενδομήτριου.
Πλεονεκτήματα της χρήσης γυναικείου σπιράλ
- Είναι πολύ αποτελεσματικό
- Χαμηλό κόστος
- Δεν χρειάζεται αναισθησία για την τοποθέτηση του
- Δεν προκαλεί πόνο ούτε κατά την τοποθέτηση του αλλά ούτε και μετά
- Μέθοδος άμεσα αντιστρεπτή
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις επείγουσας αντισύλληψης
- Δεν επηρεάζει τη σεξουαλική επαφή αφού δεν γίνεται αντιληπτό
- Μπορεί να τοποθετηθεί αμέσως μετά τον τοκετό, αν το επιθυμεί η γυναίκα
- Μπορεί να τοποθετηθεί σε θηλάζουσα γυναίκα
- Η γονιμότητα επανέρχεται αμέσως μόλις αφαιρεθεί
- Αφαιρείται εύκολα, ανά πάσα στιγμή
Πλεονεκτήματα της χρήσης γυναικείου σπιράλ
- Η περίοδος τους πρώτους μήνες μπορεί να είναι βαρύτερη ή μεγαλύτερης διάρκειας
- Δεν συστήνεται σε γυναίκες που έχουν πολλούς συντρόφους
- Δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
- Αντενδείκνυται σε γυναίκες με αλλεργία στο χαλκό
- Υπάρχει μικρή πιθανότητα μόλυνσης μετά την τοποθέτησή του
- Το σπιράλ μπορεί να βγει, μπορεί να μετακινηθεί, και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εισχωρήσει στη μήτρα ή στον τράχηλο
- Ιατρογενώς διάτρηση της μήτρας.
Διαδικασία τοποθέτησης ενδομητρικού σπιράλ
Το σπιράλ μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα στο ιατρείο χωρίς την ανάγκη αναισθησίας. Αυτό που συστήνουμε είναι η λήψη ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου μια ώρα πριν το ραντεβού. Η γυναίκα θα πρέπει να είναι στην 5η-6η ημέρα του κύκλου έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η τοποθέτησή του. Απαραίτητο είναι να έχει προηγηθεί ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος.
Μετά την τοποθέτηση, ο γιατρός κόβει τα δύο λεπτά κορδόνια που κρέμονται από το ένα άκρο της συσκευής και εξέχουν έξω από τον τράχηλο μέσα στον κόλπο. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το σπιράλ δεν γίνεται αντιληπτό από τον σύντροφο. Ωστόσο παραμένει εύκολη η αφαίρεσή του μετά από τα δύο ή πέντε χρόνια ζωής, εφόσον δεν υπάρχει κάποια άλλη ένδειξη.
Η χρήση του ενδομήτριου σπειράματος είναι λοιπόν μια μέθοδος απόλυτα ασφαλής με πολλαπλά οφέλη τόσο σαν μέθοδο αντισύλληψης, όσο και για την αντιμετώπιση μηνομητρορραγιών σε γυναίκες προεμμηνοπαυσιακές λόγω της δράσης της λεβονογεστρέλης στο ενδομήτριο (χρήση σπειράματος Mirena).
Κλείστε το ραντεβού σας στο γυναικολογικό ιατρείο του Δρ. Θεοφάνη Κατερινάκη και ενημερωθείτε πλήρως για τη αποτελεσματική μέθοδο τοποθέτησης σπιράλ.
Χάπι της επόμενης μέρας
Μία πολύ συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης είναι η λήψη χαπιού της επόμενης μέρας. H γυναίκα μπορεί να πάρει το χάπι είτε αμέσως μετά την επαφή και έως 72 ώρες μετά.
Πως δρα το χάπι
Η σύλληψη δεν γίνεται αμέσως μετά την επαφή αλλά μπορεί να συμβεί έως και 14 ημέρες μετά. Το χάπι έχει σαν μηχανισμό δράσης την αναστολή της παραγωγής προγεστερόνης με σκοπό να καθυστερήσει ή να αναστείλει την ωορρηξία μπλοκάροντας έτσι τη γονιμοποίηση του ωαρίου.
Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου αυτής εξαρτάται και από το χρόνο λήψης του , ενδεικτικά αν ληφθεί εντός 24 ωρών από την επαφή έχει ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 95% με αυτό να μειώνεται σε 58% στις 48-72 ώρες.
Ποιες γυναίκες μπορούν να το πάρουν;
- Όλες οι γυναίκες άνω των 16 ετών σεξουαλικά ενεργές
- Γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά αλλά για κάποιο λόγο έχουν παραλείψει κάποιες δόσεις
- Προληπτικά αν υπάρχει φόβος για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή δεν θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό
- Νέες μητέρες που βρίσκονται σε περιόδους θηλασμού. Αν και έρευνες έχουν δείξει μία μικρή απόκριση στο γάλα, δεν θεωρείται ωστόσο επιβλαβές.
Παρενέργειες έχει;
Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η μέθοδος αυτή δεν επηρεάζει την γονιμότητα της γυναίκας .
Σαν παρενέργειες το χάπι της επόμενης μέρας δεν εμφανίζει ιδιαίτερες και περιορίζονται στο αίσθημα πρηξίματος που μπορεί να νιώσει η γυναίκα, μία ήπια ζάλη ή πιο σπάνια μία τάση προς εμετό . Όσον αφορά την περίοδο , πολλές φορές δεν διαταράσσεται και έρχεται στην ώρα της μπορεί ωστόσο να έρθει λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα. Αυτό που παρατηρείται συχνά είναι η γυναίκα να έχει πιο βαριά περίοδο ίδιας διαρκείας
Αυτό που πρέπει κάθε γυναίκα να γνωρίζει είναι ότι πρόκειται για μία μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και χωρίς να επαναλαμβάνεται. Προσοχή : Δεν αντικαθιστά την ανάγκη χρήσης προφυλακτικού καθώς μόνο αυτό μπορεί να μας παρέχει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Το χάπι αυτό βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων και δεν χρειάζεται κάποια ειδική συνταγή. Ωστόσο συστήνουμε πάντα να ενημερώστε τον γιατρό σας και μαζί να αποφασίσετε για ποιον τύπο χαπιού θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε.