Γυναικολογικός Έλεγχος

Γυναικολογικός Έλεγχος | Γυναικολόγος Μαιευτήρας Κατερινάκης

Τι περιλαμβάνει ένας ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει μία σειρά εξετάσεων με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων που αφορούν την υγεία της γυναίκας.

Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ)

Όλες οι γυναίκες γνωρίζουν αυτήν την εξέταση και παρά την πρόοδο στην Ιατρική, παραμένει ακόμα και σήμερα η σημαντικότερη εξέταση στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το Τεστ Παπ είναι μια ανώδυνη εξέταση και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία παρά μόνο δύο μέρες αποχή από σεξουαλική επαφή.

Γυναικολογική εξέταση

Η εξέταση αυτή πρέπει πάντα να γίνεται γιατί, μέσω της γυναικολογικής εξέτασης, αποκλείονται πολλές παθολογικές καταστάσεις, τόσο καλοήθεις, όπως φλεγμονές, τοπικές λοιμώξεις, συγγενείς ανωμαλίες, όσο και κακοήθεις, όπως οι γυναικολογικοί όγκοι.

Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων

Στη συνέχεια, η γυναίκα υποβάλλεται σε ενδοκολπικό υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων για τον έλεγχο της μήτρας και των ωοθηκών. Είναι το κύριο μέσο για να διαγνωστεί μία ανατομική ανωμαλία της μήτρας, ένας πιθανός πολύποδας ενδομητρίου, η ύπαρξη ινομυωμάτων της μήτρας, πιθανές κύστεις ωοθηκών και άλλες πολλές παθήσεις.

Καλλιέργειες κολπικών υγρών

Εφόσον κατά τη γυναικολογική εξέταση ο ιατρός διαπιστώσει την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας κολπικών υγρών ή κάποια χαρακτηριστική οσμή σε αυτά, τότε θα προτείνει τη λήψη δείγματος υγρών από τον κόλπο και τον τράχηλο. Το δείγμα θα αποσταλεί στο μικροβιολογικό εργαστήριο για περαιτέρω εξέταση και, με βάση τα αποτελέσματα, θα σας δώσει την κατάλληλη αγωγή.

Ψηλάφηση μαστού

Μία φορά το μήνα, αμέσως μετά την περίοδο κάνουμε ψηλάφηση στους μαστούς. Ιδανικές μέρες είναι από την 8η έως τη 10η ημέρα του κύκλου γιατί σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι, κατά κανόνα, πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι οι μαστοί. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση εξετάζουν το στήθος τους την πρώτη ημέρα κάθε μήνα. Η ψηλάφηση μαστού αποτελεί μία απλή διαδικασία και αρκούν μόλις 5 βήματα για την πλήρη εξέτασή του.

Στα ιατρεία μας, η φιλοσοφία μας είναι η σωστή ενημέρωση των γυναικών για τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Κάθε γυναίκα που δεν παραλείπει τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο κάνει ένα δώρο ζωής κυρίως στον εαυτόν της, αλλά και την οικογένειά της.

Μην αργείτε μανούλες! Η μητρότητα αποτελεί ένα δώρο της φύσης στη γυναίκα. Προγραμματίστε το ραντεβού σας στα ιατρεία του Δρ Θεοφάνη Κατερινάκη για τον ετήσιο γυναικολογικό σας έλεγχο.

Κάντε δώρο στον εαυτό σας τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο!

Scroll to Top