Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Pap)

Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Pap)

Τι είναι το Τεστ Παπανικολάου;

Το Τεστ Παπανικολάου ή πιο απλά Τεστ Παπ είναι μια απλή, ανώδυνη και χαμηλού κόστους εξέταση που αφορά την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτό είναι δυνατό με εξετάσεις προληπτικού ελέγχου που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες σε τακτική βάση. Το test pap χρησιμοποιείται για την ανίχνευση δυνητικά προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων στον γυναικείο τράχηλο της μήτρας. Μη φυσιολογικά ευρήματα συνήθως οδηγούν στην πραγματοποίηση περισσότερο ευαίσθητων διαγνωστικών διαδικασιών και αν απαιτείται, σε επεμβάσεις ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή.

Γιατί να κάνω τεστ ΠΑΠ;

Το τεστ Παπανικολάου πραγματοποιείται για την αναζήτηση αλλαγών στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας πριν μετατραπούν σε καρκίνο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί με το τεστ παπ καθώς πρώιμες βλάβες μπορούν να ανιχνευθούν νωρίς και να θεραπευτούν.

Οι γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών θα πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου σε τακτική βάση. Η συχνότητα που θα κάνετε την εξέταση εξαρτάται από την υγεία σας και σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας.

Οι ειδικοί συνιστούν να κάνουν οι γυναίκες τεστ Παπ μία φορά κάθε ένα έως τρία χρόνια και εφ’ όρου ζωής, από την στιγμή που θα αρχίσουν τις σεξουαλικές επαφές τους, εκτός κι αν έχουν διαφορετική σύσταση από τον γυναικολόγο τους.

Test PAP: Μην το αμελείς!

Οι γυναίκες που περνούν τα 55 τους χρόνια επιδεικνύουν επικίνδυνη αμέλεια όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, προειδοποιεί ο ερευνητικός οργανισμός Cancer Research UK. Όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία τους, μία στις τέσσερις γυναίκες ηλικίας 50 έως 64 ετών δεν κάνουν τεστ Παπανικολάου, με συνέπεια να διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου σε σύγκριση με όσες ελέγχονται συστηματικά, όπως έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One». Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι όπως συμβαίνει με τον καρκίνο του μαστού, έτσι και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι πιο συχνός στις μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες. Γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να μην αμελούν το τσεκ απ τους.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί από το Cancer Research UK, επειδή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε μόλυνση με ογκογόνο τύπο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), πολλές ηλικιωμένες γυναίκες πιστεύουν πως δεν κινδυνεύουν επειδή έχουν επί δεκαετίες μόνιμο ερωτικό σύντροφο. Ωστόσο μία γυναίκα σε μακροχρόνια, μονογαμική σχέση μπορεί να κινδυνεύει από έναν ιό που κόλλησε δεκαετίες νωρίτερα. Και αυτό, διότι ο καρκίνος του τραχήλου κάνει πάρα πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί, οπότε το συστηματικό τεστ Παπ μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο ακόμα και για τις γυναίκες που έχουν περάσει τα 80 τους χρόνια.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συχνά ανιχνεύεται στις μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες όταν είναι πια προχωρημένος και έτσι είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί.

Scroll to Top