Κατακράτηση υγρών κατά την εγκυμοσύνη

Κατακράτηση υγρών κατά την εγκυμοσύνη

Ο παραπάνω τίτλος δε θέλει ιδιαίτερη επεξήγηση, αφού είναι γεγονός. Η εγκυμοσύνη πηγαίνει πακέτο με την κατακράτηση υγρών. Ο οργανισμός έχει περισσότερη ανάγκη από υγρά, οι ορμόνες διαφοροποιούνται και το δυσάρεστο συναίσθημα του πρηξίματος δε λέει να φύγει…

Ο Σύμβουλος Διατροφής Θαλής Παναγιώτου μας ανακουφίζει τονίζοντας πως η κατακράτηση υγρών κατά την εγκυμοσύνη μπορεί, μέχρι ένα σημείο, να περιοριστεί όσο εμείς φροντίζουμε τη διατροφή μας.

Πως να περιορίσουμε την κατακράτηση υγρών κατά την εγκυμοσύνη

 • Πίνετε αυξημένη ποσότητα νερού, ακόμη κι όταν δε διψάτε. Ένας καλός τρόπος για ν’ απολαμβάνετε μερικά έξτρα ποτήρια, είναι να πίνετε νερό λίγο πριν φύγετε από το σπίτι, όταν ξυπνάτε το πρωί, πριν κοιμηθείτε, πριν κι αφότου ασκηθείτε, πριν μαγειρέψετε, πριν ντυθείτε και γενικότερα σε χρονικές στιγμές που συνδυάζετε με μία δραστηριότητα.
 • Περιορίστε σημαντικά την ποσότητα του νατρίου στη διατροφή σας. Όλοι το γνωρίζουμε, αλλά λίγοι διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουμε. Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου να μην ξεπερνά τα 2,500 mg. Αν είστε πάνω από 40 ετών, έχετε καλύτερα ως όριο τα 1, 500 mg.
 • Εντάξτε στη διατροφή σας σούπες λαχανικών και ψαριών.
 • Αυξήστε την κατανάλωση όσπριων και γενικότερα ζεστών γευμάτων.
 • Αποφύγετε τα αφυδατωμένα τρόφιμα, όπως είναι για παράδειγμα το παξιμάδι ή διαλέξτε να τα μουσκέψετε με λίγο νερό ή λάδι πριν την κατανάλωσή τους.
 • Οι Κινέζοι λένε πως είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα της κατακράτησης υγρών είναι η επιλογή ζεστών και καλομαγειρεμένων φαγητών στο τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι ωμά και κρύα φαγητά αποκλείονται από το μενού, αφού είναι πιο δύσπεπτα και ευνοούν την υγρασία στο σώμα. Η τελευταία προκαλείται από τον οργανισμό μέσα από τη διαδικασία της κατακράτησης υγρών. Αποφύγετε επίσης τις πολύ ξινές ή πολύ γλυκιές γεύσεις.
 • Περιορίστε σημαντικά τη ζάχαρη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης κι αυτή με τη σειρά της ης, μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο.
 • Ρωτήστε τον Ειδικό για ένα συγκεκριμένο κι εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο, που θα περιλαμβάνει περισσότερο νερό, μικρά και συχνά γεύματα. Οι έγκυες πρέπει να τρέφονται σωστά, συχνά και ποιοτικά. Η πείνα δεν αποτελεί λύση για την κατακράτηση υγρών, αντιθέτως προκαλεί την αύξησή της.
 • Plus info Τα μακαρόνια, το ψωμί κι όλα τα παράγωγά τους έχουν υψηλό ποσοστό γλυκογόνου, το οποίο με τη σειρά του περιέχει πολύ νερό κι έτσι αυξάνει την ποσότητα του νερού στο σώμα.
 • Το γρήγορο περπάτημα- τρέξιμο κι η άσκηση στο νερό καταπολεμούν αποτελεσματικά την κατακράτηση υγρών. Η πίεση του νερού ωθεί τα υγρά του σώματος προς τα αιμοφόρα αγγεία.
 • Το μασάζ καταπολεμά το πρήξιμο, αφού μετακινεί τα υγρά του σώματος προς τους ιστούς. Προσοχή όμως στο είδος του μασάζ που θα επιλέξετε. Συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.
Scroll to Top