Χάπι της επόμενης μέρας

Χάπι της επόμενης μέρας

Μία πολύ συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης είναι η λήψη χαπιού της επόμενης μέρας. H γυναίκα μπορεί να πάρει το χάπι της επόμενης μέρας είτε αμέσως μετά την επαφή και έως 72 ώρες μετά.

Πως δρα το χάπι

Η σύλληψη δεν γίνεται αμέσως μετά την επαφή αλλά μπορεί να συμβεί έως και 14 ημέρες μετά. Το χάπι έχει σαν μηχανισμό δράσης την αναστολή της παραγωγής προγεστερόνης με σκοπό να καθυστερήσει ή να αναστείλει την ωορρηξία μπλοκάροντας έτσι τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου αυτής εξαρτάται και από το χρόνο λήψης του, ενδεικτικά αν ληφθεί εντός 24 ωρών από την επαφή έχει ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 95% με αυτό να μειώνεται σε 58% στις 48-72 ώρες.

Ποιες γυναίκες μπορούν να το πάρουν;

  • Όλες οι γυναίκες άνω των 16 ετών σεξουαλικά ενεργές
  • Γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά αλλά για κάποιο λόγο έχουν παραλείψει κάποιες δόσεις
  • Προληπτικά αν υπάρχει φόβος για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή δεν θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό
  • Νέες μητέρες που βρίσκονται σε περιόδους θηλασμού. Αν και έρευνες έχουν δείξει μία μικρή απόκριση στο γάλα, δεν θεωρείται ωστόσο επιβλαβές.

Παρενέργειες έχει;

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η μέθοδος αυτή δεν επηρεάζει την γονιμότητα της γυναίκας.

Σαν παρενέργειες το χάπι της επόμενης μέρας δεν εμφανίζει ιδιαίτερες και περιορίζονται στο αίσθημα πρηξίματος που μπορεί να νιώσει η γυναίκα, μία ήπια ζάλη ή πιο σπάνια μία τάση προς εμετό . Όσον αφορά την περίοδο , πολλές φορές δεν διαταράσσεται και έρχεται στην ώρα της μπορεί ωστόσο να έρθει λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα. Αυτό που παρατηρείται συχνά είναι η γυναίκα να έχει πιο βαριά περίοδο ίδιας διαρκείας

Αυτό που πρέπει κάθε γυναίκα να γνωρίζει είναι ότι πρόκειται για μία μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και χωρίς να επαναλαμβάνεται. Προσοχή: Δεν αντικαθιστά την ανάγκη χρήσης προφυλακτικού καθώς μόνο αυτό μπορεί να μας παρέχει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το χάπι αυτό βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων και δεν χρειάζεται κάποια ειδική συνταγή. Ωστόσο συστήνουμε πάντα να ενημερώστε τον γιατρό σας και μαζί να αποφασίσετε για ποιον τύπο χαπιού θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Scroll to Top