Ομορφιά και Εγκυμοσύνη

Ομορφιά και Εγκυμοσύνη

Το τεστ είναι θετικό! Χαρά στο σπίτι για το ευχάριστο αυτό γεγονός αλλά αμέσως η ανησυχία διαδέχεται τη χαρά και ένας κατακλυσμός ερωτημάτων τριγυρίζουν τη σκέψη της γυναίκας. Αμέσως σκέφτεται: «Τώρα η θηλυκότητά μου τέλειωσε! Θα παχύνω, δε θα βρισκω ρούχα, δε θα μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου ή τα νύχια μου! Θα είμαι χάλια για 9 μήνες;»

Κι όμως η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια. Είναι μία ωραία περίοδος, ένα όμορφο ταξίδι. Και ναι, μπορεί να είναι όμορφη και η ταξιδιώτης. Παρακάτω στο άρθρο θα αναφέρουμε έξυπνες συμβουλές, θα καταρρίψουμε μύθους και θα σας δώσουμε εναλλακτικές λύσεις στα ερωτήματα που σας βασανίζουν.

Η πρώτη και μεγαλύτερη ανησυχία της γυναίκας είναι τα κιλά! Πόσα θα πάρει; Πώς θα τα χάσει;

Γενική αρχή στην κύηση είναι ότι η έγκυος πρέπει να πάρει μεταξύ 9 και 11 κιλά! Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και χαμηλή σε σάκχαρα και λιπαρά. Εάν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα, τότε ίσως η συμβολή ενός διατροφολόγου να είναι αναγκαία. Πάντως, εάν παραμείνει σε αυτά τα κιλά, στο διάστημα αμέσως μετά τον τοκετό και στη διάρκεια του θηλασμού μπορεί εύκολα να επιστρέψει στο ιδανικό σωματικό της βάρος.

Η δεύτερη συχνότερη ερώτηση έχει να κάνει με το εάν μπορεί η έγκυος να βάψει τα μαλλιά της.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι, γενικά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τρίμηνο κατά το οποίο υπάρχει η οργανογένεση του εμβρύου, καλό είναι να αποφεύγεται! Στα επόμενα δύο τρίμηνα η γυναίκα είναι ελεύθερη να βάψει τα μαλλιά της, όχι όμως να κάνει περμανάντ. Σκόπιμο κρίνεται επίσης, η επιλογή ενός προϊόντος φυτικού που δεν περιέχει αμμωνία.

Όσον αφορά τα νύχια;

Ότι αναφέραμε για τα μαλλιά το ίδιο ισχύει και για τα νύχια. Γενικά αποφεύγουμε το βάψιμο και άλλες θεραπείες των νυχιών κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά το επιτρέπουμε στα επόμενα δύο. Αυτό που κάθε γυναίκα θα πρέπει να προσέχει είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στις διάφορες ονυχοθεραπείες. Η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής κρύβει τον κίνδυνο μόλυνσης, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και να απαιτήσει χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, το οποίο φυσικά και δεν προτιμάται.

Τέλος, στο κομμάτι του σεξ;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει μεγαλύτερη επιθυμία για σεξ πράγμα που δικαιολογείται, εν μέρει, λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης. Γενικά, συμβουλεύουμε τα ζευγάρια, στην εγκυμοσύνη, να κάνουν έρωτα και όχι σεξ, δηλαδή να έρχονται σε συνεύρεση, αλλά με περισσότερο απαλό τρόπο. Σημαντικό είναι ο άντρας να προσέχει τα πρώτα δύο τρίμηνα της εγκυμοσύνης ώστε να μην εκσπερματώνει εσωτερικά, γιατί τα σπερματικά υγρά εμπεριέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρες συσπάσεις. Μετά την ολοκλήρωση των 37 εβδομάδων της κύησης, η ελεύθερη εκσπερμάτωση συστήνεται σαν μέθοδος προετοιμασίας για τον επερχόμενο τοκετό.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφαρμόστε ό,τι σας ωφελεί και αποφύγετε ό,τι σας βλάπτει, για να έχετε μία εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα. Η εγκυμοσύνη είναι μία φυσιολογική λειτουργία και τα ερωτηματικά που βασανίζουν και απασχολούν κάθε νέα μανούλα είναι δικαιολογημένα. Ωστόσο, σας διαβεβαιώνω ότι μπορείτε να μείνετε όμορφες και ελκυστικές!!!

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Δρ. Θεοφάνης Κατερινάκης και η μαία του ιατρείου σας περιμένουμε στο ιατρείο για να σας συντροφεύσουμε σε όλο αυτό το όμορφο ταξίδι που ξεκινάει.

Scroll to Top