Υστεροσκόπηση - αντιμετώπιση και θεραπεία - Γυναικολόγος Θ. Κατερινάκης

Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του εσωτερικού της μήτρας.

Διαδικασία υστεροσκόπησης

Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται με την χρήση του υστεροσκόπιου. Πρόκειται για ένα στενό τηλεσκόπιο με κάμερα και φως στην άκρη. Δια μέσω μιας οπής ρέει, συνήθως, φυσιολογικός ορός που προκαλεί διαστολή και διάταση για καλύτερη απεικόνιση.

Υστεροσκόπηση - αντιμετώπιση και θεραπεία - Γυναικολόγος Θ. Κατερινάκης

Η είσοδος του στη μήτρα είναι κολπικά, μέσω του τράχηλου ακολουθώντας την φυσική πορεία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία επέμβαση. Οι εικόνες μεταφέρονται σε μια οθόνη απ’ όπου ο γιατρός βλέπει το εσωτερικό της μήτρας.

Υστεροσκόπηση - αντιμετώπιση και θεραπεία - Γυναικολόγος Θ. Κατερινάκης

Χρήση της υστεροσκόπησης

Η υστεροσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί για:

 • Διερεύνηση υπογονιμότητας
 • Διερεύνηση διαφόρων καταστάσεων όπως κολπικής αιμόρροιας, μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας, χρόνιου πυελικού πόνου, καθ’ έξιν αποβολών
 • Διερεύνηση ύπαρξης ενδομήτριου πολύποδα, υποβλεννογόνιου ινομυώματος, συγγενής ανωμαλίας
 • Θεραπεία καταστάσεων και προβλημάτων όπως:
 • Αφαίρεση ινομυωμάτων
 • Λύση διαφράγματος
 • Λύση συμφύσεων

Είναι καλό να γνωρίζετε

Η υστεροσκόπηση προτείνεται να πραγματοποιείται μετά το τέλος της περιόδου και ειδικότερα την 7η -12η ημέρα από την πρώτη ημέρα του κύκλου, γιατί τότε έχουμε ακριβέστερη εκτίμηση του ενδομητρίου και γενικά καλύτερη εικόνα του εσωτερικού της μήτρας.

Γίνεται με την ασθενή υπό γενική αναισθησία και είναι μια μέθοδος που διαρκεί μόλις λίγα λεπτά (8-10 λεπτά) αν είναι διαγνωστική, ή λίγο παραπάνω αν πρόκειται για επεμβατική, δηλαδή αν πρέπει να αφαιρεθεί κάτι. Η ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Επειδή πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, χωρίς τομές ο πόνος είναι αμελητέος. Αν λόγω της διάτασης της μήτρας ή την διάταση των σαλπίγγων η ασθενής παραπονεθεί για πόνο τότε η χρήση ενός ήπιου αναλγητικού είναι αρκετή.

Επιπλοκές

Γενικά η υστεροσκόπηση είναι μια ασφαλής μέθοδος όταν πραγματοποιείται από έμπειρα και εκπαιδευμένα άτομα.

Μερικοί από τους κύριους κινδύνους της υστεροσκόπησης είναι:

 • Διάτρηση της μήτρας
 • Βλάβη στον τράχηλο
 • Αιμορραγία κατά την διάρκεια ή και μετά το τέλος της επέμβασης.
 • Λοίμωξη (ενδομητρίτιδα)
Επιστροφή στην καθημερινότητα

Γενικά η ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές της δραστηριότητες. Ωστόσο συστήνεται αποφυγή των σεξουαλικών επαφών για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Η υστεροσκόπηση αποτελεί ένα σημαντικό διαγνωστικό και θεραπευτικό εργαλείο στα χέρια έμπειρων χειρουργών. Η πολυετής ενασχόληση και η συνεχής εκπαίδευση του Δρ. Κατερινάκη στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, τον καθιστούν κατάλληλο για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους επεμβάσεων με γνώμονα την ασφάλεια της ασθενούς.

Scroll to Top