Καλοκαίρι προ των πυλών: Συμβουλές για ξέγνοιαστες διακοπές

Καλοκαίρι προ των πυλών: Συμβουλές για ξέγνοιαστες διακοπές

Mε το καλοκαίρι να πλησιάζει, όλο και περισσότερες γυναίκες έρχονται στο ιατρείο θέτοντας διάφορες απορίες που αφορούν στον προγραμματισμό των διακοπών τους σε σχέση με τη περίοδο.

Ορισμένες γυναίκες ρωτούν εάν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ή να αλλάξουμε την ημέρα που θα έρθει περίοδος τους.

Αυτό μπορεί να γίνει με την χρήση αντισυλληπτικών δισκίων πάντα όμως μετά από συζήτηση με το γιατρό και προσεκτική και συνεχή παρακολούθηση από το γυναικολόγο .

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται από τις γυναίκες είναι εάν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους έρθει περίοδος πώς να συνεχίσουν τα μπάνια τους.

Η απάντηση είναι : συνεχίστε τις διακοπές σας και τα μπάνια σας με την χρήση ταμπόν. Είναι όμως ασφαλές; Η χρήση του ταμπόν είναι 100% ασφαλής. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο και πολύ αποτελεσματικό τόσο στη θάλασσα όσο και στην πισίνα. Η πιθανότητα να υπάρξει μια λοίμωξη ενδομήτρια είναι ελάχιστη και εάν συμβεί, θα σχετίζεται με τη λάθος χρήση του.

Ένας άλλος “αστικός” μύθος είναι το κρύωμα των γεννητικών οργάνων της γυναίκας λόγω του κρύου νερού! Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Όμως συνιστώ την αλλαγή του βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό για να μην μένει υγρασία που μπορεί να ενθαρρύνει τη δημιουργία μυκήτων ή να προκαλέσει κάποιου είδους κολπίτιδα.

Μια άλλη ερώτηση που ακούμε συχνά οι γυναικολόγοι είναι Γιατί το καλοκαίρι εμφανίζεται έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων;

Η απάντηση είναι απλή : Το καλοκαίρι λόγω των νέων ερωτικών συντρόφων παρατηρείται αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως έρπης, χλαμύδια, κονδυλώματα κ.α. Είναι περιττό να πούμε ότι χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη. Γενικά το καλοκαίρι δεν παύει να είναι σαν τις άλλες εποχές του χρόνου όσον αφορά στα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουμε. Η διαφορά είναι ότι λόγω της ανεμελιάς, των νέων συντρόφων, των περιστασιακών σχέσεων και επαφών, αλλά και λόγω της χρήσης αλκοόλ, πολλοί από τους κανόνες που με ευλάβεια ακολουθούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου ξεχνιούνται και παραμελούνται. Χρειάζεται, λοιπόν, λίγο περισσότερη προσοχή.

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας, για το καθιερωμένο τεστ Παπ και για ένα γενικότερο γυναικολογικό έλεγχο.

Καλές διακοπές!

πηγή: http://www.mommy.gr/

Scroll to Top