H θάλασσα κρύβει κινδύνους!

H θάλασσα κρύβει κινδύνους!

Το καλοκαίρι πέρασε και μαζί όλη η ανεμελιά στις παραλίες και στις αμμουδιές. Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας, για το καθιερωμένο τεστ Παπ και για ένα γενικό γυναικολογικό έλεγχο. Κι αυτό, γιατί μετά τα μπάνια δεν είναι απίθανο για μια γυναίκα να παρουσιάσει κάποια μόλυνση στην ευαίσθητη περιοχή.

Από τις συνηθέστερες μολύνσεις είναι η κολπίτιδα. Με τον όρο κολπίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου. Η κολπίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων υγρών από τον κόλπο, τα οποία ορισμένες φορές είναι δύσοσμα. Οι μύκητες που προκαλούν κολπίτιδα υπάρχουν ούτως ή άλλως στο γυναικείο κόλπο και κάποιες συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τους.

Τα συμπτώματα που δίνουν είναι κνησμός και πόνος στην περιοχή του κόλπου και συχνά έκκριση λευκών υγρών.Παρουσιάζονται συχνότερα στις γυναίκες που βρίσκονται στη φάση πριν την περίοδο, σε όσες έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη (είναι δυνατό να μεταδοθούν από το σύντροφό τους), σε όσες έχουν μολυνθεί πάλι στο παρελθόν και σε όσες παίρνουν αντιβίωση.

Οι μύκητες αναπτύσσονται πιο εύκολα σε υγρό περιβάλλον. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να αναπτυχθούν. Το βρεγμένο μαγιό που μένει πάνω στο σώμα, τα στενά ρούχα, το μπάνιο σε πισίνες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μυκήτων.

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε πως έχετε μολυνθεί από μύκητες, επισκεφθείτε άμεσα το γυναικολόγο σας. Το πιθανότερο είναι να σας δώσει φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει χάπια και κρέμα και διαρκεί για δυο εβδομάδες.

Ένα άλλο συχνό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί είναι τα οξυτενή κονδυλώματα. Παρότι είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, εμφανίζουν έξαρση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, γιατί πολλοί αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους. Ακόμα και εάν η χρήση του προφυλακτικού δεν προστατεύει 100%, είναι απαραίτητη η χρήση του σε περίπτωση μη μόνιμης σχέσης. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την λοίμωξη με τον ιό HPV και τις μετέπειτα θεραπείες με laser, διαθερμία κλπ.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα και αν δεν έχει γίνει αντιληπτό κάποιο σύμπτωμα, είναι απαραίτητες η διενέργεια τεστ ΠΑΠ και η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού μετά τις διακοπές. Με την κλινική εξέταση και τη λήψη καλλιεργειών των κολπικών και τραχηλικών εκκρίσεων αναγνωρίζεται ο παθογόνος παράγοντας και χορηγείται η κατάλληλη αντιβιοτική ή αντιμυκητιασική αγωγή.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι γυναικολογικές λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπισθούν σοβαρά και μεθοδικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σωστή πρόληψη και η έγκαιρη επίσκεψη στον γυναικολόγο μόλις εντοπίσετε τα πρώτα συμπτώματα βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Scroll to Top