Ένα μεγάλο κεφάλαιο της γυναικολογίας είναι η επαρκής αντισύλληψη , αρχικά ως μέτρο προφύλαξης από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ,όσο και ως μέρος του οικογενειακού προγραμματισμού.
Αρχικά θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα:
Τι είναι η ωοθυλακιορρηξία;
Ωοθυλακιορρηξία είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία το ωάριο το οποίο έχει ωριμάσει από την εμφάνιση του κύκλου εγκαταλείπει την ωοθήκη και κινείται μέσα στην σάλπιγγα. Η Ωοθυλακιορρηξία συμβαίνει 12-14 ημέρες πριν την επόμενη έμμηνο ρύση.
Ο χρόνος της ωοθυλακιορρηξίας δεν μπορεί να προβλεφθεί πλήρως. Η διάρκεια ζωής ενός ωαρίου είναι 12-24 ώρες , όσες δηλαδή διαρκεί το ταξίδι του ωάριου προς τη σάλπιγγα για να συναντήσει το σπερματοζωάριο. Αν δε γίνει γονιμοποίηση το ωάριου εκφυλίζεται.
Μία συχνή ερώτηση είναι αν υπάρχουν μη γόνιμες μέρες, αν υπάρχει μηδενική πιθανότητα εγκυμοσύνης; Καμία ημέρα του κύκλου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «χωρίς κίνδυνο» και καμία μέθοδος υπολογισμού «μη γόνιμων ημερών» αξιόπιστη.
Οπότε τι είναι αντισύλληψη;
Αντισύλληψη είναι όλες οι μέθοδοι που προλαμβάνουν μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Οι μηχανισμοί δράσης στοχεύουν στη παρεμπόδιση της γονιμοποίηση του ωαρίου. Χωρίζονται σε ορμονικούς και μηχανικούς μεθόδους αντισύλληψης.
Οι πιο διαδεδομένοι μέθοδοι παραμένουν το προφυλακτικό και τα αντισυλληπτικά δισκία, ωστόσο χρήζουν μνείας και άλλοι μέθοδοι όπως το ενδομήτριο σπείραμα και η επείγουσα αντισύλληψη ή αλλιώς «χάπι της επόμενης μέρας». Τα ενδομήτρια σπειράματα (IUDs) είναι δύο κατηγοριών: Σπειράματα χαλκού, που αποτρέπουν την εγκυμοσύνη λόγω υλικού, και σπειράματα με προγεστερόνη (Mirena), ενδομητρικό σπείραμα, που απελευθερώνει 20mg λεβονοργεστρέλη ημερησίως και δρα ορμονικά στον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Και τα δύο διαρκούν 5 χρόνια περίπου.
Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι και πρέπει να παραμείνει στη συνείδηση των γυναικών σαν μια μέθοδος ανάγκης και όχι συστηματική. Eίναι περιστασιακή μέθοδος αντισύλληψης που προλαμβάνει την εγκυμοσύνη μετά από επαφή χωρίς ή με ανεπαρκή μέτρα αντισύλληψης , ξεχασμένες / καθυστερημένες δόσεις αντισυλληπτικών δισκίων, αποτυχία ή μη χρήση προφυλακτικού, μη χρήση αντισύλληψης ή αμφιβολία αξιοπιστίας της, αποτυχία της μεθόδου διακεκομμένης συνουσίας, Βιασμός.
Ο μηχανισμός δράσης του είναι να καταστέλλει την ωορρηξία, εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση και να μεταβάλλει το ενδομήτριο, εμποδίζοντας την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται από την ώρα χορήγησής του. Όσο νωρίτερα γίνει η εφαρμογή μετά την επαφή τόσο υψηλότερη η αποτελεσματικότητα. Άμεση εφαρμογή οδηγεί σε αποτελεσματικότητα σχεδόν 100%.
Συνοψίζοντας βλέπουμε ότι υπάρχει μια πλειάδα μεθόδων αντισύλληψης και ως εκ τούτου η υποψήφια θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της ο οποίος μετά από προσεκτική μελέτη των αναγκών, τρόπου ζωής, πιθανόν αντενδείξεων, θα καταλήξουν σε μία εξατομικευμένη μέθοδο με γνώμονα την ασφάλεια της.