Πολλές φορές βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να «φωνάζουμε» για το κάπνισμα στο ιατρείο. Ο λόγος;
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρδιοπάθεια ή καρκίνος. Δυστυχώς το κάπνισμα προκαλεί πολλά περισσότερα. Στον τομέα της αναπαραγωγής παίζει αρνητικό ρόλο στη σύλληψη, αφού μειώνει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες, αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης είναι δυνατό να προκαλέσει επιπλέον σοβαρά προβλήματα όπως πρόωρο τοκετό, ανωμαλίες του εμβρύου, ακόμα και εμβρυϊκό θάνατο…
Το κάπνισμα είναι κακό για το μωρό!
Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί στένωση των αγγείων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στον πλακούντα, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες να μην τρέφεται σωστά το έμβρυο.
Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, μικρότερο σωματικό βάρος κατά τη γέννηση καθώς και πιθανό πρόωρο τοκετό. Ο πρόωρος τοκετός σημαίνει πως το νεογνό θα πρέπει να παραμείνει στην ειδική Μονάδα Νεογνών. Τα λιποβαρή βρέφη, ακόμα και αν είναι τελειόμηνα, είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες και λοιμώξεις με δύσκολη πρόγνωση πολλές φορές.
Το κάπνισμα απαγορεύεται εντελώς στην εγκυμοσύνη και δεν γίνεται να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτόν τον κανόνα.
Το κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό τόσο για τον καπνιστή όσο και για τους άλλους που είναι γύρω του. Κατά τη διάρκεια της κύησης, η παραμονή της εγκύου σε χώρους καπνιστών, δηλαδή το παθητικό κάπνισμα, μπορεί να προκαλέσει πάλι λιποβαρή μωρά, πρόωρο τοκετό καθώς και εμβρυϊκό θάνατος.
Καλό είναι λοιπόν να:
- Αποφεύγετε το κάπνισμα στο σπίτι
- Ζητάτε από τους άλλους να μη καπνίζουν στο σπίτι σας ή σε κλειστούς χώρους
- Αποφεύγετε χώρους ψυχαγωγίας όπως εστιατόρια, όπου επιτρέπεται το κάπνισμα
Γενικά η οδηγία μας είναι η διακοπή του καπνίσματος χωρίς την βοήθεια υποκατάστατων όπως τσίχλες, αυτοκόλλητα νικοτίνης ή ηλεκτρονικό τσιγάρο. Όλα αυτά τα μέσα έχουν σκοπό, να απελευθερώνουν αργά στη κυκλοφορία μικρά ποσά νικοτίνης και να μειώσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες στον καπνιστή που «κόβει» το τσιγάρο. Παρόλο που τα υποκατάστατα νικοτίνης μειώνουν το «σύνδρομο στέρησης» του οργανισμού στη νικοτίνη, η δράση τους στο έμβρυο δεν έχει ξεκαθαριστεί.
Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία σοκάρουν! Σύμφωνα με στοιχεία του PRAMS 2011 (Pregnancy Risk Assessment and Monitoring System), μία στις τρεις γυναίκες καπνίζει κατά το 3ο τρίμηνο. Από τις γυναίκες οι οποίες κάπνιζαν πριν την εγκυμοσύνη περίπου οι μισές (55%) έκοψαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης. Από αυτές το 40% άρχισε πάλι να καπνίζει μέσα στους 6 πρώτους μήνες από τον τοκετό.