Πολλές γυναίκες έχουν συχνά την απορία αν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπεται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Στο παρακάτω άρθρο δίνουμε απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες.
Υπάρχει περίπτωση το ταξίδι να βλάψει έμενα ή το μωρό μου;
Εάν η κύηση σας είναι φυσιολογική τότε η πτήση δεν πρόκειται να βλάψει εσάς ή το μωρό σας. Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι η πτήση μπορεί να προκαλέσει κάποια αποβολή ή αυτόματη ρήξη θυλακίου, κοινώς να σπάσουν τα νερά.
Πότε είναι ασφαλέστερα να ταξιδέψω;
Γενικά καλό είναι να ταξιδεύετε πριν τις 37 εβδομάδες, αν είναι μονήρης κύηση . Από τις 37 εβδομάδες και μετά μπορεί να επέλθει τοκετός ανά πάσα στιγμή. Εάν πρόκειται για δίδυμη κύηση, καλό είναι ταξιδεύετε μέχρι την 32η εβδομάδα . Πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές αεροπορικές εταιρίες δεν επιτρέπουν την επιβίβαση εγκύων πέραν των 37 εβδομάδων.
Τι φοβόμαστε από το αεροπορικό ταξίδι;
Κάποιες έγκυες μπορεί να αισθανθούν δυσφορία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είτε εξαιτίας κάποιου οιδήματος των κάτω άκρων ή από ρινική συμφόρηση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να έχετε βουλωμένη μύτη. Σε συνδυασμό όμως με τις αλλαγές στην πίεση του αέρα στην καμπίνα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα αυτιά σας.
Επίσης αν έχετε ναυτίες του ταξιδιώτη τότε αυτές μπορεί να επιδεινωθούν.
Περισσότερο όμως απ’ όλα φοβόμαστε την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (Ε.Β.Φ.Θ.) και την πνευμονική εμβολή. Ε.Β.Φ.Θ. είναι ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται στο πόδι ή τη λεκάνη σας. Αν ταξιδέψει στους πνεύμονές (πνευμονική εμβολή) μπορεί να είναι απειλήσει τη ζωή σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και για έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Ε.Β.Φ.Θ. ή πνευμονικής εμβολής.
Λόγω της παρατεταμένης καθιστής στάσης του σώματος κατά το αεροπορικό ταξίδι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση Ε.Β.Φ.Β., πόσο μάλλον εάν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως : προηγούμενο επεισόδιο Ε.Β.Φ.Θ. , παχυσαρκία κλπ.
Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τις πιθανότητες εμφάνισης ενός επεισοδίου Ε.Β.Φ.Θ.;
Αν κάνετε πτήση με μικρή απόσταση (λιγότερο από τέσσερις ώρες), είναι απίθανο να χρειαστεί να πάρετε κάποια ειδικά μέτρα . Η μαία ή ο γιατρός σας πρέπει να σας δώσουν εξατομικευμένη αξιολόγηση κινδύνου για φλεβική θρόμβωση καθώς και συμβουλές για τη δική σας κατάσταση.
Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης Ε.Β.Φ.Θ. σε μεσαία ή μακρινή πτήση (πάνω από τέσσερις ώρες), θα πρέπει να:
- Φορέσετε χαλαρά ρούχα και άνετα παπούτσια
- Προσπαθήσετε να πάρετε ένα κάθισμα διαδρόμου και να κάνετε τακτικούς περιπάτους γύρω από το αεροπλάνο
- Κάνετε ασκήσεις στο κάθισμα κάθε 30 λεπτά περίπου – η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με αυτές.
- Πίνετε αρκετό νερό, σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της πτήσης σας
- Μειώσετε τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη (καφές, ανθρακούχα ποτά)
- Φοράτε κάλτσες ελαστικές διαβαθμισμένης συμπίεσης που η μαία ή ο γιατρός σας θα σας έχει συστήσει.
- Εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για την Ε.Β.Φ.Θ. , ανεξάρτητα από τη διάρκεια της πτήσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να έχετε ενέσεις ηπαρίνης. Ο τρόπος χορήγησης τους είναι απλός δηλαδή μία ένεση την ημέρα της πτήσης και καθημερινά για λίγες ημέρες μετά. Για λόγους ασφαλείας, θα χρειαστείτε μια ιατρική βεβαίωση για να μπορέσετε να μεταφέρετε αυτές τις ενέσεις στο αεροπλάνο.
- Η χαμηλή δόση ασπιρίνης δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Ε.Β.Φ.Θ. αλλά θα πρέπει να συνεχίσετε να τη λαμβάνετε εάν έχει συνταγογραφηθεί για άλλο λόγο.
Εάν θέλετε λοιπόν να πάτε ένα αεροπορικό ταξίδι την περίοδο της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να είναι να το αποφασίσετε αφού σκεφτείτε τα παρακάτω:
- Γιατί θέλετε να πετάξετε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή
- Είναι απαραίτητη η πτήση αυτή;
- Πόσων εβδομάδων θα είστε όταν θα ταξιδέψετε;
- Τι προβλήματα μπορεί να είχατε αντιμετωπίσει σε παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν
- Έχετε συζητήσει για αυτό το ταξίδι με τον γιατρό σας και την μαία σας; Και αν ναι, έχετε την σύμφωνη γνώμη τους;