Συχνές Ερωτήσεις•
Αρχική / Συχνές Ερωτήσεις
Οι περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται το γυναικολόγο με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Ωστόσο, υπάρχουν γυναικολογικά θέματα που μπορεί να απασχολούν μία έφηβη ακόμα και όταν δεν έχει επαφές (π.χ. έντονος πόνος στην περίοδο, τριχοφυΐα, ακμή, ψηλάφηση μαστών). Ένα ραντεβού στο γυναικολόγο μπορεί να απαντήσει σε όλες τις απορίες σας, να προσφέρει λύση και καθοδήγηση!
Το στήθος πρέπει να ψηλαφάται μία φορά κάθε μήνα(έβδομη με δέκατη μέρα από την πρώτη ημέρα έναρξης εμμηνορρυσίας) ανεξαρτήτως ηλικίας. Με αυτό τον τρόπο η κάθε γυναίκα γνωρίζει το μαστό της και θα γίνει πολύ πιο εύκολα αντιληπτή κάποια αλλαγή. Ο κ. Κατερινάκης εξηγεί βήμα-βήμα ποιος είναι ο σωστός τρόπος ψηλάφησης του μαστού.
Ο πόνος στην περίοδο μπορεί να αντιμετωπισθεί με διάφορους τρόπους ανάλογα την ένταση του. Αρχικά συστήνουμε την εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων στην κοιλιακή χώρα και αν δεν έχει αποτέλεσμα τότε την λήψη ήπιων παυσίπονων και σπασμολυτικών.
Η τακτική και σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής είναι πολύ σημαντική. Η εξωτερική χρήση ενός φυσικού και απαλού καθαριστικού ενδείκνυται για καθημερινή χρήση. Είναι πολύ σημαντικό η φορά της πλύσης να γίνεται από τον κόλπο προς τον πρωκτό για την αποφυγή μεταφοράς παθογόνων για τον κόλπο μικροβίων. Το ίδιο ισχύει και για το σκούπισμα μετά τη χρήση τουαλέτας. Ιδιαίτερη έμφαση στην προσωπική υγιεινή πρέπει να δίνεται τις ημέρες της εμμηνορρυσίας όπου ο κόλπος είναι πιο ευαίσθητος. Επιπλέον, βοηθά η τακτική αλλαγή σερβιέτας (ιδανικά ανά δύο ώρες). Η εσωτερική χρήση σαπουνιών (κολπικές πλύσεις) γίνεται με την καθοδήγηση του γυναικολόγου σας διότι συχνές πλύσεις μπορεί να διαταράξουν το φυσιολογικό Ph του κόλπου.
Μία γυναίκα είναι πιθανότερο να μείνει έγκυος στη μέση του κύκλου της, κοντά στην ωορρηξία της(12η – 16η ημέρα). Αυτό ισχύει για τις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο ανά 26-30 ημέρες περίπου. Σε αυτή την περίπτωση η ωορρηξία απέχει αρκετά από την έμμηνο ρύση και είναι δύσκολη η γονιμοποίηση του ωαρίου τις ημέρες της εμμηνορρυσίας. Σε γυναίκες με μικρότερο κύκλο περιόδου όπου η ωορρηξία επέρχεται νωρίτερα οι πιθανότητες για τη γυναίκα να μείνει έγκυος ενώ έχει περίοδο αυξάνονται. Σε αυτές τις πιθανότητες συνυπολογίζεται ο εμμηνορρυσιακός κύκλος της γυναίκας ,η χρονική στιγμή της επαφής και ο χρόνος ζωής του σπέρματος μέσα στο σώμα της γυναίκας. Μπορεί δηλαδή η ωορρηξία να συμπέσει με το τέλος της περιόδου ,το σπέρμα να παραμείνει ενεργό για τρεις με πέντε ημέρες και να υπάρξει εγκυμοσύνη. Επομένως, μία γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος αν έχει περίοδο παρόλα αυτά είναι πιο σπάνιο.
Πολλές γυναίκες διστάζουν να επιλέξουν τα χάπια ως μέθοδο αντισύλληψης φοβούμενες την τυχόν αύξηση του σωματικού βάρους τους. Ωστόσο, οι τελευταίες έρευνες καθησυχάζουν γιατί υποστηρίζουν ότι τα τελευταίας γενιάς αντισυλληπτικά δεν επηρεάζουν το σωματικό βάρος.
Το σεξ επιτρέπεται σε περίοδο, εφόσον και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται άνετα. Μην ξεχνάτε ότι είναι πιο σπάνιο να μείνετε έγκυος μέσα στην περίοδο σας ,μπορεί όμως να συμβεί Επομένως, ενδείκνυται η χρήση προφυλακτικού.
Η αλλαγή της ημερομηνίας περιόδου είναι εφικτή. Η αγωγή περιλαμβάνει τη χρήση φαρμακευτικού σκευάσματος το οποίο περιέχει ορμόνες και επιδρά στον ορμονικό καταμήνιο κύκλο της γυναίκας. Πριν τη λήψη του, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για τον τρόπο λήψης του σκευάσματος , πιθανές αντενδείξεις και παρενέργειες. Μην αλλάζετε την περίοδο σας χωρίς τη συμβουλή του ειδικού. Ο κ. Κατερινάκης είναι δίπλα σας για να σας δώσει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.