Σημεία και συμπτώματα έναρξης τοκετού

Σημεία και συμπτώματα έναρξης τοκετού

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία τοκετού οι περισσότερες γυναίκες – ειδικά οι πρωτοτόκες – αγχώνονται πως θα καταλάβουν ότι γεννούν.

Η μαία του ιατρείου Φωτεινή Τσολάτη εξηγεί τι να περιμένετε.

Υπάρχουν κάποια σημεία-συμπτώματα τα οποία προειδοποιούν το σώμα της μέλλουσας μανούλας ότι επέρχεται τοκετός. Αυτά είναι:

Ωδίνες

Οι ωδίνες είναι αποτέλεσμα των  συσπάσεων της μήτρας, οι οποίες γίνονται αντιληπτές από τη γυναίκα ως πόνοι, όμοιοι με της περιόδου, χαμηλά στη περιοχή της κοιλιάς και δίνουν την αίσθηση ότι η κοιλιά πετρώνει. Οι συσπάσεις της μήτρας διακρίνονται στις προπαρασκευαστικές Braxton Hicks και στις τακτικές συσπάσεις.

Οι Braxton Hicks εμφανίζονται λίγο νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και είναι ακανόνιστες χωρίς περιοδικότητα δηλαδή δεν έχουν ρυθμικότητα ούτε επαναλαμβάνονται συντονισμένα. Αυτές οι συσπάσεις είναι γνωστές ως «προετοιμασίας» και συνήθως υποχωρούν όταν η γυναίκα αλλάξει θέση ή περπατήσει. Αντιθέτως, η έλευση ισχυρών, τακτικών και ρυθμικών συσπάσεων της μήτρας που αυξάνονται προοδευτικά, σηματοδοτούν την έναρξη του τοκετού. Οι συσπάσεις αυτές ευθύνονται για την εξάλειψη και διαστολή του τραχήλου αλλά και προάγουν την κάθοδο του εμβρύου εξωθώντας το προς τον τράχηλο. Με την εμφάνιση των τακτικών συσπάσεων της μήτρας είναι καλό να καταγράφεται η έναρξη, η συχνότητα και η διάρκεια τους.

Ρήξη των υμένων ( έσπασαν τα νερά!)

Φανταστείτε ότι το μωρό φιλοξενείται μέσα στη μήτρα σας σε ένα μπαλόνι (αμνιακός σάκος) γεμάτο νερό (αμνιακό υγρό). Όταν σπάσει αυτό το μπαλόνι, αρχίζουν να τρέχουν τα νερά. Τα υγρά, τρέχουν από τον κόλπο της γυναίκας. Κάποιες φορές η απώλεια μπορεί να είναι μεγάλη, ενώ άλλες φορές η ποσότητα είναι μικρότερη και απλά μουσκεύει το εσώρουχο. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να προϋπάρχουν συσπάσεις για να σπάσουν τα νερά. Όταν σπάνε τα νερά καταγράφεται ο χρόνος που πρωτοεμφανίστηκε το υγρό καθώς και τα χαρακτηριστικά του (ποσότητα, χρώμα, ασυνήθιστη οσμή ) . Αν σπάσουν τα νερά ενημερώστε άμεσα το γιατρό ή τη μαία σας.

Βλεννοαιματηρή έκκριση

Καθώς ο τράχηλος ωριμάζει πριν τον τοκετό, αποβάλλεται μια βλεννώδης ουσία με κολλώδη υφή, που σφράγιζε τον τράχηλο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συχνά η έκκριση αυτή συνοδεύεται από μια μικρή ποσότητα αίματος. Η βλεννοαιματηρή αυτή έκκριση διακρίνεται από την αιμορραγία από το ροδόχροο χρώμα της και την κολλώδη υφή της.

Συνοπτικά τα σημεία έναρξης τοκετού είναι τα εξής:

  • Αίσθημα ελάττωσης κοιλιακής διάτασης (επέρχεται σταδιακά κατά την κάθοδο της κεφαλής του εμβρύου)
  • Ισχυρότερες συσπάσεις
  • Βλενοαιματηρή έκκριση
  • Πιθανή ρήξη υμένων
  • Οσφυαλγία
  • Συχνοουρία

Ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας σε:

  1. Κολπική αιμόρροια
  2. Ρήξη υμένων
  3. Αλλαγή στις εμβρυικές κινήσεις
  4. Σημεία που υποδηλώνουν την έναρξη πρόωρου τοκετού

Ενημερώστε το γυναικολόγο σας για οτιδήποτε διαφορετικό αισθάνεστε ότι συμβαίνει στο σώμα σας, ακόμα και αν δεν είστε σίγουρη ότι αποτελεί σημείο έναρξης τοκετού.

Μην αγχώνεστε!

Ετοιμάστε τη βαλίτσα του μαιευτηρίου λίγες εβδομάδες νωρίτερα για να αποφύγετε το άγχος τελευταία στιγμή. Χαμογελάστε και σκεφτείτε ότι σύντομα θα έχετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας. Μη διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις.

Η μαία του ιατρείου κα. Φωτεινή Τσολάτη προσφέρει μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής στο ιατρείο που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος σας, να κατανοήσετε το τοκετό και να λύσετε όλες σας τις απορίες. Είμαστε δίπλα σας από την αρχή αυτού του όμορφου ταξιδιού.

Scroll to Top