Η αξία του μητρικού γάλακτος
Το μητρικό γάλα είναι ιδανική τροφή για το νεογέννητο. O Π.Ο.Υ. συστήνει το μητρικό θηλασμό ως αποκλειστική πηγή θρέψης του βρέφους για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, ενώ με την προσθήκη στερεών τροφών συμβουλεύουν για τη συνέχιση του έως την ηλικία των δύο ετών. Συστήνεται η επαφή δέρμα με δέρμα και η έναρξη του μητρικού θηλασμού από την πρώτη κιόλας ώρα, όταν αυτό είναι εφικτό. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ποιότητα και η ποσότητα του μητρικού γάλακτος αλλάζει καθημερινά έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μωρού.
Το πρώτο γάλα που λαμβάνει το μωρό είναι το πύαρ, η ποσότητα του είναι μικρή αλλά η αξία του μοναδική. Μετά την τρίτη περίπου ημέρα το πύαρ γίνεται μεταβατικό γάλα και μετά την έβδομη σε δέκατη ημέρα γίνεται ώριμο γάλα.
Υγιεινή και Μητρικός Θηλασμός
Πριν από κάθε θηλασμό πλένονται πολύ καλά τα χέρια με νερό και σαπούνι. Συστήνεται καθημερινά (μια φορά την ημέρα) ένα μπάνιο καθαριότητας με νερό και αφρόλουτρο με ιδιαίτερη έμφαση στο στήθος , τις πτυχές κάτω από αυτό και τις μασχάλες. Τις υπόλοιπες φορές, πριν από κάθε θηλασμό το στήθος να πλένεται μόνο με νερό. Η συχνή χρήση σαπουνιού και αντισηπτικών αφαιρεί τη φυσική λιπαρότητα του στήθους, ξηραίνεται ευκολότερα και είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς και στη δημιουργία ραγάδων.
Θέσεις – Στάσεις Μητρικού Θηλασμού
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις θηλασμού, η πιο κατάλληλη είναι αυτή στην οποία η μητέρα κάθεται αναπαυτικά στηρίζοντας τον κορμό-πλάτη της.
Όποια θέση επιλέξετε να θυμάστε τα εξής:
- Επιλογή αναπαυτικής θέσης , με τον κορμό κάθετο.
- Σωστό κράτημα του στήθους με τα τέσσερα δάκτυλα από κάτω, στη βάση του στήθους και τον αντίχειρα στο πλάι χωρίς να καλύπτεται η θηλαία άλως (δεν εφαρμόζεται στη πλαγιαστή θέση ξαπλωμένη στο κρεβάτι).
- Το μωρό είναι γυρισμένο στο πλάι (όχι ανάσκελα) με το κεφάλι του στραμμένο προς το στήθος.
- Το μωρό δεν πιπιλάει τη θηλή. Ανοίγει καλά το στόμα του έτσι ώστε να πιάσει όσο μεγαλύτερο μέρος από τη θηλαία άλω του στήθους σε ίση απόσταση γύρω από τη βάση της θηλής εκεί που αντιστοιχούν οι γαλακτοφόροι πόροι. Το κάτω χείλος να βρίσκεται κάτω από την βάση της θηλής.
- Οδηγείστε το μωρό προς το στήθος , όχι το αντίθετο.
- Χρησιμοποιείστε τη θηλή για να γαργαλίσετε το κάτω χείλος του μωρού έτσι ώστε να το κάνετε να ανοίξει καλά το στόμα του.
- Σε περίπτωση που το μωρό δεν έχει πιάσει σωστά, είναι προτιμότερο να το βγάλετε από το στήθος και να το επανατοποθετήσετε (βάζετε το μικρό δάκτυλο του χεριού σας στη γωνία του στόματος του μωρού ενώ ‘σπρώχνετε’ προς τα μέσα το στήθος)
- Όταν ολοκληρώνετε το θηλασμό, είναι ωφέλιμο, να απλώνετε στο στήθος το γάλα που μένει πάνω του και να το αφήνετε για λίγη ώρα εκτεθειμένο στον αέρα χωρίς στηθόδεσμο
Πώς καταλαβαίνω ότι το μωρό χορταίνει;
- Το μωρό πραγματοποιεί τυπικές θηλαστικές κινήσεις σε κάθε γεύμα
- Καταμέτρηση βρεγμένων πάνων (περίπου 6 βρεγμένες πάνες την ημέρα τον πρώτο καιρό, εκ των οποίων 1-3 περιέχουν κενώσεις)
- Αύξηση βάρους (το μωρό τις πρώτες μέρες παρουσιάζει φυσιολογική απώλεια βάρους. Ανακτά το βάρος γέννησης περίπου δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό).
Να θυμάστε:
- Ο θηλασμός αρχίζει μόλις αναγνωριστούν τα πρώτα σημάδια πείνας στο μωρό ( ανησυχία, άνοιγμα στόματος, γύρισμα κεφαλιού, αναζήτηση, τέντωμα, αύξηση κινητικότητας , χέρι στο στόμα). Το κλάμα είναι το τελευταίο σημάδι που υποδηλώνει ότι το μωρό πεινάει.
- Όταν το μωρό κλαίει είναι πιο δύσκολο να πιάσει το στήθος. Αν δεν συνεργάζεται, προσπαθήστε πρώτα να το ηρεμήσετε και μετά να θηλάσετε. Συνήθως, τις πρώτες έξι εβδομάδες τα γεύματα είναι ακατάστατα γι’ αυτό χρειάζεται επιμονή και υπομονή.
- Ο μητρικός θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος.
- Τα γεύματα δεν είναι ποτέ ισόχρονα.
- Κάθε μωρό είναι διαφορετικό από το άλλο
- Είναι σημαντικό το μωρό να ολοκληρώσει το θηλασμό από το ένα στήθος, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει να πάρει το δεύτερο στον ίδιο θηλασμό. Η ποιότητα του γάλακτος είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Επομένως, ορισμένα μωρά αν αλλάξουν στήθος νωρίς, μπορεί να χορτάσουν από το χαμηλότερο σε θερμίδες αρχικό γάλα από τα δύο στήθη, αντί να πάρουν τη φυσιολογική ισορροπία από αρχικό και τελικό γάλα. Τον πρώτο καιρό πολλές μητέρες προσφέρουν και τα δύο στήθη σε κάθε θηλασμό για να βοηθήσουν την εγκατάσταση και εδραίωση του μητρικού θηλασμού.
Η Μαία του ιατρείου κα Τσολάτη Φωτεινή είναι δίπλα σας για να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, να λύσει τις απορίες σας και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που προκύψουν.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ό,τι χρειαστείτε. Είμαστε κοντά σας σε κάθε σας βήμα για να σας στηρίξουμε.