Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος - Γυναικολόγος Θ. Κατερινάκης

Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος

Όλες οι εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου έχουν σκοπό να ανακαλύψουν και να προλάβουν γενετικές παθήσεις του εμβρύου και επιπλοκές κατά τη γέννα. Συγκεκριμένα, ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος ή NIPT (Non Invasive Prenatal Testing) πρόκειται για μία εξέταση αίματος στην οποία υποβάλλεται η έγκυος γυναίκα με σκοπό τον εντοπισμό γενετικών ανωμαλιών. Είναι μια μη επεμβατική διάγνωση, γίνεται με απόλυτη ασφάλεια, και για τη μητέρα και για το έμβρυο, και πραγματοποιείται μετά τη 10η εβδομάδα κύησης. Γίνεται προκειμένου να ελεγχθεί το DNA του εμβρύου ώστε να πάρουμε πληροφορίες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ανάμεσα στις οποίες μπορεί να είναι το σύνδρομο Down.

Η διαδικασία που ακολουθείται στο Μη Επεμβατικό Προγεννητικό Έλεγχο.

Στο αίμα της μητέρας κυκλοφορεί γενετικό υλικό (DNA) του εμβρύου. Μετά τις 10 εβδομάδες κύησης, 12 όταν πρόκειται για δίδυμη κύηση, γίνεται εξέταση αίματος στη μητέρα και λαμβάνονται 7-10 ml αίματος. Το ελεύθερο εμβρυικό DNA που υπάρχει στο αίμα της μητέρας συνδυάζεται με τη σύγχρονη τεχνολογία γενετικής ανάλυσης και έναν αλγόριθμο. Τότε μπορεί να εντοπιστεί και να καταμετρηθεί ο αριθμός των χρωμοσωμάτων του εμβρύου και να συγκριθεί με το φυσιολογικό. Η πιο συχνή γενετική ανωμαλία που μπορεί να εντοπισθεί είναι το σύνδρομο Down. Η ικανότητα του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου να εντοπίσει τέτοιες ανωμαλίες, ξεπερνάει το 99%.

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται η εξέταση;

Θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε την εξέταση του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου όταν:

  1. Στον πρώτο προγεννητικό έλεγχο, οι εξετάσεις που έγιναν σας έδειξαν ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση κάποιας ανωμαλίας στο μωρό.
  2. Η κύηση σας διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καθώς είστε μεγαλύτερης ηλικίας ή σε προηγούμενη κύηση το μωρό είχε κάποια χρωμοσωμική πάθηση.
  3. Θέλετε να είστε σίγουρη ότι το μωρό δε διατρέχει κάποιο κίνδυνο και ο τοκετός θα είναι φυσιολογικός.

Οι διαφορές του Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου (NIPT) με την εξέταση της αμνιοπαρακέντησης.

Η αμνιοπαρακέντηση αποτελεί έναν επεμβατικό διαγνωστικό έλεγχο, ο οποίος πραγματοποιείται μετά τις 15 εβδομάδες. Γίνεται με τη λήψη του αμνιακού υγρού από τη μήτρα, με σκοπό τον εντοπισμό γενετικών ανωμαλιών, ανάμεσα στις οποίες μπορεί να είναι το σύνδρομο Down. Η αμνιοπαρακέντηση πρέπει να πραγματοποιείται όταν υπάρχουν ενδείξεις πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα από τις προηγούμενες εξετάσεις, καθώς θεωρείται διαδικασία υψηλού κινδύνου. Επειδή λοιπόν η αμνιοπαρακέντηση μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, προτείνεται ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος, καθώς είναι ένας γρήγορος μη επεμβατικός έλεγχος, που χρειάζεται μόνο μία αιμοληψία. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος δεν μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα την εξέταση αμνιοπαρακέντησης.

Για την εξασφάλιση της υγείας της μητέρας και του παιδιού, ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος Θεοφάνης Κατερινάκης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα των τακτικών γυναικολογικών ελέγχων, αφού η πρόληψη είναι καλύτερη θεραπεία!

Scroll to Top