H εμμηνόπαυση δεν είναι νόσος αλλά ένα φυσιολογικό φαινόμενο στη ζωή της! Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας.
Η μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51,4 χρόνια με μία απόκλιση 3-4 ετών. Σαν εμμηνόπαυση ορίζουμε το τέλος της τελευταίας φυσιολογικής έμμηνου ρύσεως και η διάγνωση τίθεται εκ των υστέρων δηλαδή μετά από ένα διάστημα 6-8 μηνών αμηνόρροιας.
Κλιμακτήριος λέγεται η περίοδος εκείνη που σηματοδοτεί την μετάβαση από την αναπαραγωγική στην μη αναπαραγωγική φάση της ζωής της γυναίκας.
Προ-εμμηνόπαυση ορίζεται η περίοδος από το 40ο έτος και χαρακτηρίζεται από τις πρώτες ενδοκρινικές διαταραχές.
Μετ-εμμηνόπαυση ονομάζεται η περίοδος η οποία αρχίζει από την εμμηνόπαυση και φθάνει έως το 65ο έτος.
Οι περισσότερες γυναίκες όταν επισκέπτονται τον γυναικολόγο έχουν, συνήθως, αρχίσει να εκδηλώνουν τα πρώτα συμπτώματα όπως εξάψεις, εφίδρωση, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία κλπ. Όλα αυτά είναι μέρος αυτό που ονομάζουμε στη ιατρική κλιμακτηριακό σύνδρομο.
Άλλα συμπτώματα είναι η ξηρότητα του κόλπου, η καταθλιπτική διάθεση, η σεξουαλική δυσλειτουργία ή και απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης.
Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της ωοθηκικής έκπτωσης και κατά συνέπεια την μεγάλη ελάττωση των οιστρογόνων και παύση της παραγωγής της προγεστερόνης. Όπως γίνεται αντιληπτό η πρόγνωση και η άμεση αντιμετώπιση έχει μεγάλη σημασία στην διατήρηση της ποιότητας ζωής της γυναίκας. Αυτό επιτυγχάνεται με την έναρξη εξατομικευμένης ορμονικής θεραπείας αποκατάστασης αφού προηγηθεί πλήρης διαγνωστικός έλεγχος.
Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της ωοθηκικής έκπτωσης και κατά συνέπεια την μεγάλη ελάττωση των οιστρογόνων και παύση της παραγωγής της προγεστερόνης.
Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι που χρήζει ιδιαίτερης μνείας είναι η οστεοπόρωση. Σαν οστεοπόρωση ορίζουμε την μεταβολική νόσο η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα καθώς επίσης και διαταραχή της ποιότητας του οστού.
Η οστεοπόρωση συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα ορμονών του φύλου. Η μία στις τρείς γυναίκες θα υποστεί κάταγμα μετά την εμμηνόπαυση. Μάλιστα κατά τα πρώτα 5 χρόνια της εμμηνόπαυσης ο ρυθμός απώλειας της οστικής μάζας υπολογίζεται μεταξύ 1-5% ανά έτος.
Όπως γίνεται κατανοητό η αναγκαιότητα προληπτικού ελέγχου έχει τεράστια σημασία αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι ένα οστεοπορωτικό οστούν δεν μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως ποτέ.
Η θεραπεία της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει σκευάσματα αντιοστεοκλαστικά καθώς και οστεοπαραγωγά.
Η σωστή και έγκαιρη λοιπόν επίσκεψη στον γυναικολόγο σας προσφέρει την ευκαιρία της διαφύλαξης αρχικά της ποιότητας ζωής και με την άμεση έναρξη θεραπείας την προφύλαξη της οστικής μάζας.