Καθ’ έξιν Αποβολές•
Αρχική / Εγκυμοσύνη / Καθ’ έξιν Αποβολές
Ποιες αποβολές ορίζονται ως «Καθ’ έξιν αποβολές»;
Ο όρος Καθ’ Έξιν Αποβολές, αναφέρεται στην απώλεια τριών ή παραπάνω διαδοχικών κυήσεων πριν από τη συμπλήρωση 20 εβδομάδων κύησης. Το δυσάρεστο συμβάν, φαίνεται να επηρεάζει το 1% του συνόλου των γυναικών.
Η εμπειρία των αποβολών, για ένα ζευγάρι που επιδιώκει να αποκτήσει παιδί είναι από τις δυσκολότερες καταστάσεις. Είναι αντιληπτό πόσο μπορεί να καταρρακώσει τη ψυχολογία του ζευγαριού όταν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα.
Ποιοι είναι παράγοντες που προκαλούν τις καθ’ έξιν αποβολές;
Γενετικοί Παράγοντες:
Οι καθ’ έξιν αποβολές μπορεί να οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες. Απαραίτητος κρίνεται ο έλεγχος καρυοτύπου περιφερικού αίματος σε ζευγάρια με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών. Μάλιστα, στα ζευγάρια με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών είναι αναγκαία η ιστοπαθολογική και κυτταρογενετική ανάλυση των προϊόντων της κύησης.
Σε ποσοστό που φτάνει μέχρι το 5% των ζευγαριών με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών, ο ένας από τους δύο γονείς είναι φορέας μία ισορροπημένης δομικής χρωμοσωμικής ανωμαλίας.
Ανατομικοί παράγοντες:
Στα ανατομικά αίτια, εντοπίζονται συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας. Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο, οι γυναίκες με καθ’ έξιν αποβολές να υποβάλλονται σε υπερηχογραφική εξέταση της πυελού. Κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι εφικτή η εκτίμηση της ανατομίας και μορφολογίας της μήτρας. Εφόσον κρίνεται απαραίτητο μπορεί να υποβληθεί και μαγνητική τομογραφία
Ορμονικοί παράγοντες:
Από τα συνηθέστερα αίτια των καθ’ έξιν αποβολών οφείλονται σε ορμονικούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι οι διαταραχές στο θυρεοειδή, ο σακχαρώδης διαβήτης και διαταραχές στο μεταβολισμό της γλυκόζης, η υπερπρολακτιναιμία, η πρώιμη εμμηνόπαυση. Επιπλέον το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών έχει συνδεθεί με τις πρώιμες εμβρυικές απώλειες.
Ανοσολογικοί παράγοντες:
Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο εμφανίζεται στο 15% των γυναικών με καθ’ έξιν αποβολές. Η επίκτητη θρομβοφιλία, η οποία μπορεί να ελεγχθεί με αιματολογικές εξετάσεις.
Άλλοι παράγοντες:
Αυξημένος ο κίνδυνος αποβολών, και καθ’ έξιν αποβολών, παρατηρείται όταν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών. Μάλιστα μετά την ηλικία των 40 ετών, παραπάνω από το ένα τρίτο των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή.
Επιπλέον, η παχυσαρκία φαίνεται να συνδέεται και εκείνη με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολών.
Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος σε ζευγάρι με καθ' έξιν αποβολές;
- Ιστορικό (Μαιευτικό, ατομικό αναμνηστικό, οικογενειακό)
- Γενική εξέταση αίματος
- Καμπύλη σακχάρου, HbA1C
- Δοκιμασίες θυρεοειδούς
- Διακολπικό US / υστεροσαλπιγγογραφία
- Υστεροσκόπηση / Λαπαροσκόπηση
- Αντιφωσφολιπιδικά Ab (LAC, aCL)
- Ομοκυστεΐνη, MTHFR, φυλλικό οξύ
- Έλεγχος θρομβοφιλίας
- Καρυότυπος περιφερικού αίματος γονέων
- Κυτταρογενετική / Ιστοπαθολογική μελέτη προϊόντων αποβολής
Είναι εφικτή η αντιμετώπιση των καθ’ έξιν αποβολών;
Έχοντας διερευνήσει τους παράγοντες που ευνοούν τις καθ’ έξιν αποβολές, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορεί αυξήσουν τις πιθανότητες για μία φυσιολογική κύηση.
Η γυναίκα είναι απαραίτητο να προσέχει πολύ κατά τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Απαραίτητο είναι να διατηρεί την καλή της υγεία ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε βιταμίνες. Ο καφές, το κάπνισμα όπως και η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται.
Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που μπορεί να λάβει η γυναίκα, προτείνονται και διάφορες θεραπείες οι οποίες όμως χρήζουν περαιτέρω μελέτης. Μερικές από τις αποτελεσματικές θεραπείες είναι:
- Η ασπιρίνη ή οι ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους σε γυναίκες με APS ή θρομβοφιλία.
- Η προγεστερόνη σε γυναίκες που βιώνουν ανεξήγητα όψιμες αποβολές.
- Το φυλλικό οξύ σε γυναίκες με ομοκυστεϊναιμία.
Θεραπείες χωρίς τεκμηριωμένο όφελος είναι η ανοσοθεραπεία με πατρικά λευκοκύτταρα ή τροφοβλαστικές μεμβράνες όπως και η χορήγηση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων. Επίσης τα κορτικοστεροειδή κατά το πρώτο τετράμηνο της κύησης, φαίνεται να βλάπτει παρά να ωφελεί τον οργανισμό.
Οι καθ’ έξιν αποβολές, είναι ένα πρόβλημα-πρόκληση για τον ιατρικό κόσμο. Η διερεύνηση των αιτιών και των παραγόντων που οδηγούν σε καθ’ έξιν αποβολές είναι καίριας σημασίας για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. Πέραν όμως της επιστημονικής αντιμετώπισης, η ψυχολογική υποστήριξη είναι επίσης σημαντική.
Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σχετικά με τις καθ’ έξιν αποβολές, κλείστε το ραντεβού σας με το Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο Θ. Κατερινάκη.