Τι είναι η δυσμηνόρροια;
Δυσμηνόρροια σημαίνει επώδυνη εμμηνορρυσία. Επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής των γυναικών και πολλές φορές τις αναγκάζει να απέχουν από τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας;
Κυρίαρχος είναι ο πόνος που εμφανίζεται με την έμμηνο ρύση. Μπορεί να εντοπιστεί στο κατώτερο τμήμα της κοιλιακής χώρας, αλλά και να ανακλά στην οσφύ ή στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών. Μπορεί ακόμα να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως διάρροια, ναυτία, εμετό, κεφαλαλγία και ζάλη.
Υπάρχουν δύο τύποι δυσμηνόρροιας: η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής.
Ως πρωτοπαθής δυσμηνόρροια ορίζεται εκείνη η οποία δε σχετίζεται με κάποια ανιχνεύσιμη παθολογική κατάσταση.
Φαίνεται ότι προκαλείται από χημικές ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες απελευθερώνονται από το αποπίπτον ενδομήτριο και διεγείρουν τις επώδυνες μυϊκές συσπάσεις της μήτρας.
Ο πόνος τείνει να μειώνεται μετά τις πρώτες μέρες της περιόδου.
Αυτή η μορφή συνήθως ξεκινά 2-3 χρόνια μετά την εμμηναρχή, όταν δηλαδή η κανονική ωορρηξία έχει πλέον εδραιωθεί. Ο πόνος ξεκίνα μία μέρα πριν ή κατά την έναρξη της εμμηνορρυσίας και μπορεί να διαρκέσει 24-36 ώρες.
Ως δευτεροπαθής δυσμηνόρροια ορίζεται αυτή που μπορεί να προκληθεί από μία κλινικά αναγνωρίσιμη αιτία, όπως η ενδομητρίωση, η αδενομύωση, οι συμφύσεις, τα ινομυώματα ή η πυελική φλεγμονώδης νόσος.
Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει λίγες μέρες πριν από την έναρξη της περιόδου, μπορεί να επιδεινωθεί καθώς αυτή συνεχίζεται και να υποχωρήσει μετά το τέλος της. Είναι ασυνήθιστη πριν την ηλικία των 25 ετών.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Για τη διαφορική διάγνωση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας πρέπει να αποκλειστούν τα αίτια της δευτεροπαθούς. Διαδικασία που μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση.
Πώς αντιμετωπίζεται η πρωτοπαθης δυσμηνόρροια;
Οι φαρμακευτικές θεραπείες της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας στοχεύουν στην ανακούφιση του πόνου.
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
Είναι θεραπεία πρώτης γραμμής ως αναστολείς της σύνθεσης των προσταγλανδινών. Διάφορα σκευάσματα όπως ιβουπροφαίνη, η νατριούχος δικλοφενάκη ή η ναπροξένη, λειτουργούν καλύτερα αν ληφθούν με το πρώτο σημάδι της περιόδου σας και για μέχρι 1-2 ημέρες.
- Από του στόματος συνδυασμένα αντισυλληπτικά
Χρησιμοποιούνται ευρέως για την διαχείριση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας, ιδίως σε γυναίκες που χρειάζονται αντισύλληψη. Περιέχουν ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία και προκαλούν ατροφία του ενδομητρίου, με την επακόλουθη μείωση των προσταγλανδινών.
Ποιες εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν;
- Τοπική εφαρμογή θερμών επιθεμάτων
- Σωματική άσκηση
- Διαλεκτική ηλεκτρική διέγερση (ΤΕΝS)
- Βελονισμός
- Βιταμίνες β1 και Ε
Αν το ιστορικό υποδεικνύει δευτεροπαθή δυσμηνόρροια ή αν όλα τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν έχουν αποτύχει: Θα πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση για εύρεση πιθανής παθολογίας
Ποιες εξετάσεις ενδείκνυνται;
- Υπερηχογράφημα και πυελική εξέταση
- Λαπαροσκόπηση
- Μαγνητική τομογραφία
Πως αντιμετωπίζεται η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια;
Μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή όπως αυτή που χορηγείται στην πρωτοπαθή. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας, η θεραπεία εξαρτάται από την αντιμετώπιση του υποκείμενου αιτίου.