10 Συμβουλές βελτίωσης της γονιμότητας

Πολύ συχνά τα ζευγάρια που επιθυμούν να συλλάβουν αναζητούν συμβουλές για την αύξηση της γονιμότητας και τις πιθανότητες μίας εγκυμοσύνης.

  1. Κάντε ελεύθερα σεξ: Το να αναβάλετε την ερωτική επαφή για να την “φυλάξετε” για τις γόνιμες μέρες δεν πρόκειται να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Μετά από μία εβδομάδα, μπορεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων να ανεβαίνει λίγο, αλλά πέφτει η κινητικότητά τους. Το να μην έρχεστε σε επαφή για περισσότερο από πέντε μέρες μπορεί πάλι να επηρεάσει τις παραμέτρους του σπέρματος. Διάστημα αποχής δύο ημερών, δεν επηρεάζει την πυκνότητα του σπέρματος.
  2. Κοιμηθείτε αρκετά: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να βλάψει την υγεία σας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανόμενης της σωματικής, ψυχικής αλλά και αναπαραγωγικής σας υγείας. Φροντίστε να συμπληρώνετε τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου την νύχτα με έναρξη πριν τα μεσάνυχτα.
  3. Ελέγξτε το βάρος σας: Αν το βάρος σας είναι κάτω του φυσιολογικού ή αντίθετα πάνω από το κανονικό βάρος, αυτό μπορεί να καθυστερήσει την επίτευξη γονιμοποίησης. Κρατώντας ένα φυσιολογικό βάρος, αυξάνετε τις πιθανότητες να πετύχετε εγκυμοσύνη. Αν ο δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ είναι από 25- 39 τότε ο χρόνος που χρειάζεται για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τις γυναίκες κανονικού βάρους (ΒΜΙ μεταξύ 19- 25). Αν ο δείκτης ΒΜΙ είναι κάτω από 19, είναι ακόμα χειρότερα με τον χρόνο που απαιτείται να τετραπλασιάζεται!
  4. Σταματήστε το κάπνισμα: Αν είστε καπνιστής, δεν χρειάζεται να σας πούμε πόσο δύσκολο είναι να το κόψετε. Όμως το κάπνισμα είναι μία από τις πιο επιβλαβείς συνήθειες για την υγεία και ειδικά για την γονιμότητα. Βλάπτει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες αφού μειώνει την πιθανότητα εμφύτευσης στη μήτρα, μειώνει την παραγωγή σπέρματος και προκαλεί ζημιά στο DNA. Αν είστε έγκυος, το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει το ρίσκο αποβολής.
  5. Προσοχή στη διατροφή σας: Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να υιοθετήσετε καλές διατροφικές συνήθειες: τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, πολύ νερό, λιγότερη ζάχαρη και αλάτι, σωστές μερίδες, περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερο κόκκινο κρέας. Δε χρειάζονται υπερβολές, μόνο μια ισορροπημένη διατροφή που θα σας χαρίσει ενέργεια και θα βοηθήσει να αποτοξινωθείτε.
  6. Περιορίστε τον καφέ και το αλκοόλ: Αν είστε σε προσπάθεια σύλληψης καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ. Βοηθήστε τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί και ετοιμαστείτε για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ούτως ή άλλως, τότε θα χρειαστεί να σταματήσετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, οπότε τώρα είναι μια καλή στιγμή. Φυσικά, 1-2 ποτηράκια κρασί την εβδομάδα δεν είναι κάτι υπερβολικό.
  7. Ελέγξτε το θυρεοειδή: Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η ιδανική στιγμή να ελέγξετε τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Η τιμή της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) επηρεάζει τη δυνατότητα σύλληψης. Αν βρεθεί υψηλή, μάλλον θα χρειαστεί να τη ρυθμίσετε για να μπορέσετε να μείνετε έγκυο.
  8. Προσοχή στην επιλογή λιπαντικών! Με τις σχεδόν καθημερινές επαφές, κάποια ζευγάρια μπορεί να στραφούν στη χρήση κολπικών λιπαντικών για διευκόλυνση. Η επιλογή των λιπαντικών χρειάζεται προσοχή γιατί μερικά μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητα. Για παράδειγμα, αποφύγετε λιπαντικά που περιέχουν σπερμοκτόνα. Ακόμα και ορισμένα εμπορικά διαθέσιμα λιπαντικά μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα του σπέρματος πάνω από 60%.
  9. Ασκηθείτε: Δε χρειάζεται κάτι έντονο, ακόμα και η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, η yoga ή το pilates είναι καλές επιλογές. Αυτές οι μορφές άσκησης προτείνονται και για την περίοδο της εγκυμοσύνης.
  10. Διώξτε το περιττό Άγχος: Το έντονο και υπερβολικό άγχος είναι κακός σύμβουλος στην προσπάθειά μας. Επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία και προκαλεί διάφορα προβλήματα όταν σωματοποιείται: πόνος στο στομάχι, πονοκέφαλος ή ημικρανία κλπ. Προτιμήστε να ασχοληθείτε με αγαπημένες ασχολίες που σας βοηθούν να αποβάλλετε το άγχος: διάβασμα, μαγειρική ή όποιο άλλο hobby σας χαλαρώνει.
  • Μην παραμελείτε τον ετήσιο γυναικολογικό σας έλεγχο: Με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουρες ότι δεν έχει προκύψει κάτι παθολογικό που εμποδίζει την προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος, π.χ. κάποια κύστη στην ωοθήκη, πολύποδας μήτρας, ινομύωμα, υδροσάλπιγγα κλπ.
  •  Ελέγξτε την γονιμότητά σας: Αν δεν έχετε θετικό αποτέλεσμα μετά από 1 χρόνο οργανωμένης προσπάθειας (6 μήνες για γυναίκες άνω των 35), τότε συστήνεται η εκτίμηση της γονιμότητας του ζευγαριού με ραντεβού στον γυναικολόγο.
Scroll to Top